Vanilj Marsipan Jordgubb Cupcakes


Med insipation från Sockerrus ställde jag mig igår för att göra cuppisar, då hann jag bara göra själva muffinsen så frostingen gjorde jag idag. Jag var tvungen att åka till stallet när jag satt in dem i ugnen så min lillebror blev ansvarig för att ta ut dem vid rätt tidpunkt. Det ska bli spännande att smaka dem!

Jag hade marsipan över från tårtan så det fick bli vaniljcupcakes med marsipan, fyllda med jordgubbskompott och frostingen är whipped cream cheese.

CUPCAKES
4.5 dl vetemjöl
3 dl socker
2.5 tsk bakpulver
150 g rumstempererat smör
2 dl mjölk
1.5 tsk vaniljpulver
2 ägg
120 g marsipan

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, socker, bakpulver tillsammans med smöret till en jämn deg. Tillsätt 1 dl mjölk och rör jämt. Vispa ihop äggen och vaniljpulvret med resten av mjölken. Blanda och rör ihop de två smetarna, när det är en fin jämn smet - fördela smeten i formar (12-14 st normalstora). Fyll ca 2/3. Skär marsipanen i små kuber och fördela dem i formarna. In i ugnen i 17-23 minuter.



JORDGUBBSKOMPOTT
200 g jordgubbar
1 tsk marsanpulver

Blanda jordgubbar och marsanpulver i en kastrull och låt koka upp. Låt svalna. Gör hål i cuppisarna med en vass kniv och fyll med kompott, lägg på locket igen.

WHIPPED CREAM CHEESE FROSTING
3 dl vispgrädde
en knivsudd bakpulver
300 g färkost
0.5-1 tsk vaniljpulver
2 dl (3 dl om den ska spritsas) florsocker

Vispa grädde och bakpulver hårt (bakpulvret hindrar grädden från att bli smör). Blanda florsocker och vaniljpulver i en annan skål och rör ner färkosten tills det är jämnt. Vänd ihop färskostblandningen med grädden tills det är jämnt, om du rör för mycket kan det bli rinnigt. Om du tycker frostingen är för lös kan du ställa in den i kylen en stund.



Gretas havreflarn



Greta var min morfarsmor och hon gjorde de bästa havreflarnen och det receptet har jag fått ärva. Väligt enkla kakor men framförallt väldigt goda!

HAVREFLARN
1.5 dl smält smör
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 dl socker
0.5 dl sirap
0.5 dl grädde
0.5 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smör och blanda ner resten av ingredienserna. Klicka ut smeten/degen med en tesked på ett bakplåtspapper, sex kakor per plåt är lagom. Grädda i ugnen i 5-8 minuter eller tills du tycker de är lagom. Om du tar ut dem när de "bubblat igeonom" helt och hela fått jämn färg blir de knäckiga och om du tar ut dem lite tidigare så blir de lite sega i mitten.

Kolasmörkräm



För snart ett år sedan ville min kompis Emelie lära sig hur man gör macarons så jag lärde henne allt jag kunde! Vi gjorde två olika smaker kola och hallon/vitchoklad. Kolan blev fruktansvärt god men hallonen var jag inte riktigt lika nöjd över så lägger bar ut receptet på kolan.

KOLASMÖRKRÄM
150 g smör
2 tsk vaniljsocker
ca 1 dl kolasås/dulce de leche

Häll ner allt i en bunke och vispa ihop det till en lagom krämig konsistens. Spritsa/bra på macronerna.

Passionsfruktstryffel

De här macaronerna (recept här) har jag fyllt med uppvispad passionsfruktstryffel.
PASSIONSFRUKTSTRYFFEL
25 g smör
0.5 dl vispgrädde
3 st passionsfrukter
200 g vit choklad

Smält smör och vispgrädde tillsammans i en kastrull. Bryt chokladen i mindre bitar. Dela passionsfrukterna och skrapa ut innehållet.( Jag valde att bara ta med saften från passionsfrukten, silade bort kärnorna) och blanda i den i gräddblandningen. Rör om väl. Rör ner chokladen och låt allt smälta samman. Häll upp chokladen i en skål och låt svalna i kyl. När chokladen svalnat, tag fram tryffeln och vispa upp med elvisp. Nu är det bara att spritsa på makaronerna.

Dulce de leche



Dulce de leche är en typ av kolasås/kräm som du gör väldigt lätt. Det enda du behöver är en burk kondenserad mjölk som du kokar i 2-3 timmar beroende på hur tjock du vill ha den. Dulce de lechen här ovan är kokat i drygt 3 timmar.

Jag har lästl lite olika om hållbar het men jag tror absolut de håller minst en vecka i kylskåp.

Dulce de leche är gott att äta som den är tillsammans med till exempel glass men jag använde den som fyllning i macarons. Det blev supergott! Tänk på att inte ta allt för mycket då det är ganska mäktigt.



Påsktårta - i efterskott

Jag har varit sjuk i ca tre veckor men nu börjar äntligen orken komma tillbaka något och då passade jag självklart på att baka! Jag hade köpt marspianägg för länge sedan och längtat efter att använda dem så det fick bli en påsktårta i efterskott. Den blev supergod! Mamma sa att det var en av de godaste tårtor hon ätit och jag är nästan beredd på att hålla med.




Det fick bli en marsipantårta fylld med vitchoklad- och mangomousse samt passionsfrukt. Bottnarna är färdigköpta, jag skulle velat göra egna men orken finns inte riktigt där än. Fågelboet är gjort puffat ris och vit choklad. Blommorna är av marsipan. Moussereceptet kommer från Linneas skafferi.


FYLLNING
3 dl grädde
120 g vitchoklad
150 g fryst tärnad mango
1/3 dl vatten
3-4 passionsfrukter


Värm grädden (inte koka) och häll ner den vita chokladen och rör tills det smält. Låt stå kallt, helst över natten. Häll vattnet i en kastrull och lägg ner mangon, låt koka i ett par minuter. Använd en stavmixer och mixa mangon till en slät puré. Vispa den kalla gräddblandningen med elvisp, men inte för länge då kan den bli grynig. Vänd ner purén i moussen.


Ta ur innehållet från passionsfrukterna och bred ut det på anslagen (tårtbottnarna). Sedan kan du fylla tårtan med mangomoussen.


Låt gärna tårtan stå inplastat över natten i kylen så blir den extra saftig.



TÄCKNING AV TÅRTAN
1.5 dl grädde
500 g marsipan
2 dl puffat ris
120 g vit choklad
Marsipanägg
Karamellfärg eller liknande


Börja med att göra boet. Smält choklad och häll sedan ner det puffade riset och rör runt. Forma rischokladen så som du vill ha den på ett bakplåtspapper eller aluminiumfolie. Låt stelna i kyl.


Vispa grädden och täck sedan tårtan med det - ett tunt lager, ungefär en halv centimeter.


Kavla sedan marsipanen (efter du färgat till den färg du vill ha) stort och ungefär 2 mm tjockt. Det fungerar bra att kavla på florsocker. Lägg marsipanen över tårtan - det kommer bli mycket över på kanterna. Stryk in marsipanen längs med sidorna så blir det inga veck. Skär längs med botten av tårtan med en vass kniv eller pizzaskärare.


Jag valde att kavla ut 500 g och fick mycket över så man kan nog ta bort 50 g om man vill använda det till att göra dekorationer.




RSS 2.0