American Cookies



Igår gjorde mamma amerikanska cookies till eftermiddagsfikat och de blev supergoda! Jag kan verkligen rekommendera dem.

Ingredienser
225 gram smör, rumsvarmt
2,5 dl farinsocker
2 dl strösocker
2 ägg, normalstora
1 tsk vanillinsocker
6 dl vetemjöl
1 tsk bapulver
150 gram mörk blockchoklad
100 gram hasselnötter
Hasselnötterna kan uteslutas eller bytas ut mot andra nötter, t.ex. cashewnötter.

Sätt ugnen på 175 grader. Hacka blockchokladen och ev. nötter.
Rör pösigt smör, socker och ägg (i matberedare tar det ca 1 minut). Blanda smeten med övriga ingredienser.
Klicka ut smeten med stora mellanrum på bakplåtspapper eller smord plåt. Grädda i mitten eller nedre delen av ugnen i ca 15 minuter. Låt kakorna svalan på plåten eller pappret.


Gino



Igårkväll gjorde jag den här enkla men goda efterrätten. Jag valde att göra i portionsformar, men man kan göra dem i vilka formar man vill. Jag hade blåbär i och den fick mycket beröm, mycket tack vare blåbären som gör att det blir som en "sås" i botten. Recepten till ginos är väldigt flytande, man tar i vad man gillar och hur mycket man vill av det. Igår gjorde jag till tre personer och vi tyckte det här var en lagom och god blandning.

En banan
Två kiwi
3 matskedar frysta blåbär
3 jordgubbar
60 gram vitchoklad

Sätt ugnen på ungefär 225 grader. Börja med att skiva frukten, jag brukar lägga dem i lager (i ordningen ovan) när jag använder portionsformar annars rör jag bara ihop det till en blandning. Jag skivar även frukten i ganska små bitar så de blir lagom tuggor.
Hyvla den vita choklad och lägg ovanpå frukten så att allt täcks (hur mycket man tar beror självklart på hur mycket man gillar vit choklad!). Sedan är det bara att stoppa in dem i ugnen, de är klara när chokladen smält och precis börjar få lite färg. Om man låter dem stå inne för länge så blir chokladen torr. Frukten ska ha hunnit bli ljummen.
Servera som de är eller med vanliljglass.

En portion av just den här ginon är ca 160 kcal utan glass.

Kokos & Mjölkchoklad Cupcakes



Igår gjorde jag cupcakes, andra gången jag testade. Sist gjorde jag en cream cheese frosting och den gillade jag inte så nu ville jag prova något annat och hittade massa recept som såg goda ut hos Bakpassion. Jag tog och gjorde en egen kombination av hennes recept och det resulterade i denna kokoscupcake med Marabou Mjölkchoklad-ganache. Dock tror jag inte att jag vispade ganachen tillräckligt alternativt hade den för varmt när jag tog fram den då den blev lite rinnig och höll inte formen.

Den blev riktigt god och inte alls så sötsliskig som jag misstänkte att den skulle bli - alldeles lagom söt blev den.

CUPCAKE
170g smör, rumstemperatur
2,4 dl socker 
3 ägg
2 tsk vaniljsocker (eller 1 tsk vanilj extrakt)
3,5 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk bikarbonat
en nypa salt
1,2 dl mjölk + en gnutta vinäger
3 dl kokos (rosta i en torr stekpanna med hög värme och rör om tills det blir gyllenebrunt (akta så det inte bränns)

FROSTING
3 dl grädde
200 g Marabou Mjölkchoklad

Frostingen/Ganachen ska stå minst 4 timmar i kylskåp innan den används, helst över natten (min stog över natten).
Börja med att värma grädden på en platta (får INTE koka!) och lägg i chokladen så den smälter. Den måste vara helt smält innan man ställer kastrullen svalt.

Sätt ugnen på 160 grader. Sikta ihop de torra ingredienserna i en skål (ej kokos och socker). Blanda mjölken och vinägern i ett glas.
Rosta kokosen tills den blir gyllenbrun.
Vispa smör och socker pösigt, tillsätt därefter ett ägg i taget.
Tillsätt halva mjölken under låg hastighet, sedan hälften av de torra ingredienserna. Repetera.
Skeda slutligen i kokosen, spar lite till garnering om du vill.
Fyll formarna till 3/4 och grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.
Vispa upp frotingen/ganachen som grädde (om man vispar för länge kan den bli gryning). Bre eller spritsa sedan på frostingen/ganachen.





Jag har inga bra verktyg för att göra cupcakes än så därför ser de ut som de gör, men goda blev dom!

Pâtisseries

Pâtisseries är franska för bakverk och konditori och det är det som den här bloggen kommer kretsa kring - sötsaker. Min tanke med den här bloggen är att samla recept och bilder på de bakverk som jag försöker mig på.


RSS 2.0