Chokladbisvier x 3

I helgen ska jag bjuda mina kompisar på fika och jag har börjat baka lite som jag fryst in. Igår gjorde jag tre olika sorters biskiver. Alla tre är fyllda med tryffel, den mörka med mörkchokladtryffel, den vita med kokosflingorna är fylld med vitchoklad/limetryffel och den enkla vita är fylld med vitchoklad/passionsfruktstryffel. 
 
Den med den mörka chokladen var verkligen super, de andra tyckte jag också om väldigt mycket men de har lite oväntade smaker - friska!
 
De med mörk tryffel har blivit uppätna, men de båda vita har jag fryst in till helgen plus att jag gjorde vanilga biskvier och även de är i frysen. 
 
 
BISKVIER ca 40 små
500 g mandelmassa
2 äggvitor
 
Vispa ihop mandelmassan med äggvitorna, spritsa eller klicka ut smeten på en bakplåtsklädd plåt. Grädda i ungen 8-10 minuter. De kan behöva vara inne lite längre om du gör större. Låt de svalna, helst på galler. 
 
MÖRK CHOKLADTRYFFEL
150 g mörk kvalitetschoklad
4 msk vispgrädde
2 msk smör
 
Koka upp vispgrädde tillsammans med smör. Smält chokladen i vattenbad eller i mikro. Vispa ner gräddsmöret i chokladen - ställ den för att stelna till. Min tryffel blev lite för hård för att ha på biskvierna så jag rörde ner lite mer grädde. Bred toppigt på biskvibottnarna och ställ i kylen ca 30 minuter. Doppa sedan i smält mörk choklad.
 
VIT CHOKLAD/PASSIONSFRUKTSTRYFFEL ca 20 biskvier
200 g vit choklad
0.5 dl vispgrädde
25 g smör
2 passionsfrukter
 
Värm upp grädden tillsammans med smöret och tillsätt sedan chokladen (hackad). Rör tills chokladen är helt smält. Passera passionsfrukterna genom en sil ner i chokladen - rör tills det är blandat. Ställ i kylen tills den fått lagom konsistens. Bred på biskvibottnarna och ställ i kylen ca 30 minuter. Doppa i smält vit choklad. 
 
VIT CHOKLAD/LIMETRYFFEL ca 20 biskvier
200 g vit choklad
0.5 dl vispgrädde
25 g smör
Saft från en halv lime
 
Gör på samma sätt som ovan.
 
På alla tre recept gjorde jag halv sats, den vita tryffel gjorde jag tillsammans och delade upp det i hälften/hälften och tillsatte sedan saften. 
 

Vit choklad/Passionsfrukt
Det regnade lite..

Lingon- & Dulce de lechemuffins

Jag gjorde en tårta i helgen (kommer upp senare) och den hade jag valt att fylla med lingonmousse och dulce de lechegrädde. Efter det hade jag både dulce de leche och lingon över så jag slängde ihop lite muffins som min mamma fick ta med sig till jobbet. 
 

 
LINGON- & DULCE DE LECHEMUFFINS
150 g smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
5 dl vetemjöl (300 g)
1.5 tsk bakpulver
1.5 dl mjölk
2.5 dl lingon
ca 1 dl dulce de leche (går bra med köpt kolasås också)
 
Sätt ugnen på 225 grader. Vispa smör oskcer och vaniljsocker poröst, tillsätt äggen ett i taget ch vispa kraftigt emellan. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt det tillsammans med mjölken. Blanda i lingonen. Fyll muffinsformar till hälften ungefär, klicka över lite dulce de leche och klicka sedan över lite smet. Jag spritsade ner kolan i de första och då fick jag inte i tillräckligt tyvärr. Grädda i mitten av ugenen i ca 20 minuter.

Linneas 80 årstårtor!

Min mosters kompis mamma fyllde 80 i helgen och de hade hört att jag gillade att baka och bad mig att baka tårtorna. tre tårtor skulle det vara varav två som skulle se ut som hattar. Moussetårtan har jag gjort tidigare och den har alltid varit väldigt uppskattad - även denna gång verkade det som!
 
 
De täckta tårtornas botten är gjord enligt lika delar och är täckta med marsipan. Blommorna och texten är gjord av flowerpaste. Den rosa tårtan har vit chokladganache och lingonmousse som fyllning och den blå har vaniljpannacotta och blåbärsmousse som fyllning. 
 
 
VIT CHOKLADGANACHE
200 g vit choklad
3 dl vispgrädde
 
Värm grädden (den får inte koka) och smält chokladen i grädden. Ställ i kylen minst 6 timmar, helt över natten. Vispa upp den. Den måste vara helt kall innan man vispar upp den.
 
LINGONMOUSSE
2 gelatinblad
100 g lingon (+ett par nävar hela lingon)
100 g socker
1 dl flytande grädde
3 dl grädde
 
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm upp lingon, socker och flytande grädde i en kastrull. Smält gelatinbladen i den varma lingongrädden. Låt svalna en aning. Vispa resten av grädden och blanda försiktigt ner lingongrädden och de hela lingonen. Låt stelna en stund i kylskåpet innan du fyller tårtan. Fyllningen räcker till ett tjockt lager i en tårta med 24-26 cm i diameter. 
 
PANNACOTTA
1.5 gelatinblad
2.5 dl vispgrädde
0.75 dl socker
0.5 tsk vaniljpulver
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i misnt 5 minuter. Koka upp resten av ingredienserna. Låt svalna lite innan du lägger i gelatinbladen. Häll i en plastklädd form med samma diameter som din tårta och låt stelna i kylskåp. När den stelnat, lyft den försiktigt och vänd upp den på din tårtbotten.
 
BLÅBÄRSMOUSSE
200 g blåbär
0.75 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 gelatinblad
100 g färskost
2 dl vispgrädde

Blötlägg gelatinbladen. Mixa tinade blåbär. Hetta upp en del av blåbärsmoset och smält gelatinet i det. Blanda resterande blåbärsmos med socker, vaniljsocker och färskost. Häll i gelatinblandningen. Vispa grädden och vänd försiktigt ned också den. Räcker som fyllning i en tårta på 24-26 cm i diameter. 

RSS 2.0