Rye buttermilk loaf

Januaris tema för Månadens sötsak är "Något för alla" och jag väljer att tolka det som något alla kan klara av och det är just vad det här brödet är. 
 
Jag bakar sällan bröd just för jag inte riktigt känner mig hemma på det området men börjar bli mer intresserad. Köpebröd är dels väldigt dyrt och inte speciellt hälsosamt alla gånger. Just det här brödet går att variera i det oändliga och jag kan verkligen rekommendera det. Samma sak här, min kamera och dator vill inte sammarbeta så bättre biler kommer (förhoppningsvis!).
 
 
RYE BUTTERMILK LOAF 2 stycken
6 dl vetemjöl
6-8 dl rågmjöl
4 tsk bikarbonat
2 tsk salt
1 dl linfrön
0,5 dl pumpakärnor
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl valnötter
1 dl torkade tranbär
0,75 dl skurna torkade aprikoser
8 dl filmjöl/buttermilk
1 dl sirap
 
Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop alla ingredienser och fyll upp två bakplåtsklädda limpformar, strö ev över frön/mjöl. In i ugnen i 40-60 minuter. Låt svalna helt innan du skär upp dem.
 
Det här brödet kan som sagt varieras något otroligt, du kan använda den mjölsort du känner för, lägga till eller ta bort nötter/frön/frukt. Sirapen går att utesluta eller bytas ut mot till exempel lingonsylt.
 
 

Semlor och kardemummabullar

I förra veckan bestämde jag mig för att bjuda min engelska familj på semlor så jag modifierade mitt gamla favoritrecept och jag skulle vilja säga att det här kan vara det ultimata receptet. Tyvärr verkar det bli något fel på min koppling från kamera till dator för nästan alla bilder blir helt svarta när jag för över dem(?). Förhoppningsvis kan jag lösa det den här veckan och då kommer det många fina bilder in på mästerverken!
 
 
SEMLOR
50 g jäst
125 g smör
5 dl mjölk
1 ägg
1.5 dl socker
1-2 krm salt
1-2 tsk stött kardemumma
10-12 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornsalt
 
Smula jästen i en bunke och häll saltet ovanpå. Smält matfettet i en kastrull och tillsätt sedan mjölken och värm det till 37 grader. Häll lite av degvätskan till jästen och rör tills det löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, kardemumma och vetemjöl blandat med hjorthornsaltet. Häll inte i all vetemjöl på en gång utan ta i lite efter hand. Arbeta degen till den släpper från kanten på bunken, hellre lite för lös än tvärt om. Låt jäsa 40-50 minuter under bakduk till dubbla storleken.
 
Knåda degen smidig med lite mjöl. Dela upp delen i lagom stora bitar och rulla dem till bollar och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Mina vägde mellan 52-58 gram vilket jag tyckte var lagom. Låt bullarna jäsa ca 20-30 minuter under bakduk. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
 
Grädda bullarna i 250 grader i 7-10 minuter, beroende på storlek. Låt bullarna svalna helt, helst på bakgaller innan du skär av locket och fyller dem.
 
 
Av hälften av degen gjorde jag kardemummabullar som blev supergoda!
 
KARDEMUMMAFYLLNING
200 g rumstempererat smör
1.5 dl socker
1-2 msk stött kardemumma
1-2 msk vetemjöl
 
Rör ihop allting och smaka av (mums!). Bred ut på din utkavlade deg.

Purple ombre cake

I slutet av 2013 fyllde min mormor år och nu i början av 2014 fyllde min kusin år och idag firade vi dem med en fika hos mormor och morfar. Mormor hade bakat en supergod bullängd med nötter och jag blev tillfrågad att baka en tårta. Jag valde att göra en ombretårta i olika toner av lila som jag använde pastafärg för att få till.
 
Tårtan är fylld med limemousse och kokosmousse och täckt med marängfrosting som jag bränt med min brännare. Kombinationen var väldigt lyckad!
 

 
LIMEMOUSSE 1 lager i 20-24 cm tårta

0.5 dl limesaft (2 limefrukter)
2-3 gelatinblad
2 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
1 dl matlagningsyoghurt
0.75 dl socker
1 tsk rivet limeskal
 
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten minst 5 minuter. Värm upp limesaften och rör ned gelatinbladen, ställ åt sidan. Vispa grädden fluffigt men inte hårt. Vispa creme fraichen, matlagningsyoghurt och socker på låg hastighet tills sockret löst sig. Tillsätt det rivna limeskalet och limesaften och rör ihop. Tillsätt grädden och vänd ihop det försiktigt. Fyll tårtan direlt om den är i en form eller låt stå i kylen i en timme för att stelna något.
 
KOKOSMOUSSE
2 dl creme fraiche
2 dl socker
1.5 dl kokosflingor
2 dl vispgrädde
 
Vispa ihop creme fraiche och socker tills det blrjar tjockna och likna grädde i konsistensen. Rör ner kokosflingorna och ställ in i kylen. Bäst blir moussen om den får stå i kyl under natten men det går även bra att göra den samma dag. När du ska fylla tårtan så vispa grädden och vänd ihop med kokosmoussen. Fyll tårtan. TIll just denna tårta gjorde jag halva receptet.
 
MARÄNGFROSTNING
3 äggvitor
2.25 dl socker
 
Vispa äggvitor och tillsätt lite socker i taget. Vispa sedan marängen över ett vattenbad så sockret löses upp, fortsätt vispa i ett kallt vattenbad tills marängen är kall. Täck tårtan och bränn eventuellt av med en brännare.
 
 
 
 
 

Pannacottakräm med champagne- och jordgubbsgele

Över jul nu har jag varit hemma i Sverige och igår var jag på middag med ett gäng av mina kompisar och ajg ahde fått i uppdrag att göra desserten. Pannacotta önskades och det blev en variant på det. Efterrätten blev mycket uppskattad och fick mycket beröm. Champagne- och jordgubbsgelen tyckte jag blev väldigt fräsch och den kommer jag göra igen, men om den ksa användas på en tårta och inte flyta ut skulle jag ta lite mer gelatin.
 
Utan gelén
 

VANILJPANNACOTTAKRÄM 6-8 portioner
2 gelatinblad
3 dl grädde
1 dl socker
1 ekologisk vaniljstång
Ev. några jordgubbar
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp grädden, socker och vaniljfrön och stång. Lyft upp gelatinbladen och lägg dem i gräddbland ningen och rör om. Häll upp i glas/formar och ställ i kylen minst 1-2 timmar innan de dekoreras eller serveras. Jag lade även jordgubbsbitar i glasen innan jag hällde på grädden vilket blev väldigt bra!
 
JORDGUBBS- OCH CHAMPAGNEGELÉ
1 gelatinblad
225 g frysta jordgubbar
1 dl champagne/mousserande vin
0.5 dl socker
 
Koka upp jordgubbar, champagne och socker så jordgubbarna blir mjuka. Sila det så du får kvar vätskan och tillsätt gelatinbladet. Häll ovanpå pannacottan. Den går även utmärkt att ha i botten av pannacottanmen tänk då på att låta den stelna 1-2 timmar i kylen innan du häller på gräddblandningen.
 
 
 

Från instagram
 
 
 

RSS 2.0