Helgrillad ananas/Grilled whole pineapple

Igår bjöd vi våra grannar här på landet på middag och till efterrätt grillade jag ananas som vi åt med en hemmagjord vaniljglass. Kan verkligen rekommendera denna efterrätt - den var enkel, god och lite spektakulär faktiskt!
 
 
HELGRILLAD ANANAS 6-8 pers
2 ananaser
2-3 dl strösocker
 
Skär av botten på ananaserna och skala sidorna men behåll "tofsen" (den är bra att hålla i). Tag en gjutjärnspanna och täck den med strösocker. Ställ den direkt på glöden och när sockret smält så lägg i ananaserna och vänd runt dem så de täcks av det smälta sockret. Ställ pannan på gallret och lägg på locket. Vänd ananaserna lite då och då. När de är genomvarma och helst mjuka är de klara, tar upp till 30 minuter. Skär upp och servera med glass.
 
GRILLED WHOLE PINEAPPLE
2 pineapples
200-300 g caster sugar
 
Cut off the end of the pineapples and peel off the sides but keep the top (makes it easier to handle on the grill). Take a pan and pour in the sugar so it covers the pan. Place it directly on the coal and when the sugar is melted add the pineapples and turn them around so they are covered in the melted sugar. Put the pan up on the grill and put the lid on. Turn the pineapples now and then. When they are warm right through and soft they are ready to eat, could take up to 30 minutes. Cut up and serve with ice cream.
 
 


Kumminkex/Cumin crackers

När jag, mormor och mamma var nere i Skåne för ett par veckor sedan passade vi på att fika på Olof Victors café som blivit utsett till Sveriges bästa café 2013. När vi var där köpte vi med oss kumminkex som hade en strykande åtgång här hemma så nu har jag försökt att återskapa dem. Jag tycker jag lyckades ganska så bra.
 
 
KUMMINKEX
1 msk kumminfrön
100 g smör
2 dl rågmjöl
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0.5 tsk salt
1.5 dl filmjöl
 
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienderna inkl smöret som ska vara i rumstempererade kuber. När det blivit en smulig massa tillsätter du filmjölen och rör runt, tillsätt mer mjöl om det behövs. Degen ska bli som en rund klump. Dela degen i två och kavla ut den på ett mjölat bakbord så tunt som du kan, 2 mm är lagom. Skär ut i rektaglar och lägg dem på en bakplåtsklädd plåt. Nagga dem och strö över havssalt. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter, ev kan du öppna lyckan lite på slutet så de blir torkade. Viktigaste är att de inte blir brända, annars kan du i princip inte grädda dem för länge. Låt de svalan helst på galler. Ät dem med dessertost.
 
CUMIN CRACKERS
1 tbsp
cumin seeds
100 g room temperatured butter
100 g rye flour
120 g flour
1 tsp baking powder
0.5 tsp sea salt
150 g yoghurt 
 
Preheat the oven to 200 degrees. Mix all the dry ingrediens and butter in cubes. When it's a crumbly mass add the yoghurt and stir, add more flour if needed. The dough should be like a firm lump. Divide the dough in two and roll out on a floured surface as thinly as you can, 2 mm is about right. Cut in rectangles and put them on a oven tray covered in baking paper. Prick them and sprinkle with sea salt. Bake in the oven for 10-12 minutes, or until the are crisp. You can bake them for as long as you like, just as long they don't get burned. Let them cool down on racks. Eat them with cheese.

Rågbullar

Har tänkt att jag ska baka mer bröd och bli bättre på det och idag slog jag till på rågbullar. De är väldigt enkla att göra och mycket uppskattade. Min mormor skrek precis in till mig "Jättegoda Astrid, perfekt balans mellan skorpa och mjukhet!". Det lät som ett bra betyg!
 
 
RÅGBULLAR
25 g jäst
2 dl vatten
2 dl mjölk
1.5 tsk salt
50 g smält smör
3 dl rågmjöl
6-7 dl vetemjöl
Havregryn, havrekli eller likande som garnering
 
Smula ner jästen i en bunke, blanda vatten och mjölk och värm det till fingervarmt. Blanda med jästen tills den har lösts upp. Tillsätt smör, salt och rågmjöl. Blanda ordentligt. Tillsätt vetemjölet lite i taget tills degen blivit smidig. Arbeta degen några minuter så glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa 45-60 minuter.
 
Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord, dela degen i fyra delar. Rulla delarna till längder, ca 30 cm långa. Lägg de fyra längderna på en plåt med bakplåtspapper med 2-3 cm mellanrum och dela dem i 6 bitar vardera. Låt dem jäsa under bakduk 30 minuter. Sätt ugnen på 230 grader.
 
Pensla brödet med vatten och sprinkla över lite havregryn elelr liknande. Jag använde havrekli. Baka dem i mitten av ugnen 20-25 minuter och låt de sedan svalna på plåten.

RSS 2.0