Resttårta

Jag behövde prova mig fram till en bra jordgubbsmousse och därför passade jag på att göra en tårta till min bror Jacob som precis haft namnsdag. Jag använde lite marsipan jag hade fått över och en blomma som var över från de tidigare provtårtorna. Den här tårtan var fylld med två olika sorterns jordgubbsmousse, varav den undre vann stort 6-1.



Den vinnande moussen finns här. Tårtan är gjort i en lite mindre form, skulle tro att den är 18 cm.

TÅRTBOTTEN
3 ägg
1.5 dl socker
0.75 dl vetemjöl
0.75 dl potatismjöl/maizena
1.5 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader och mjöla en form. Vispa ägg och socker ganska länge så det blir rejält vitt och fluffigt. Blanda de torra ingredienserna för sig och vänd sedan ner dem i ägg- och sockerblandningen. Häll ner det i formen och grädda ca 25 minuter.

Jordgubbsmousse

Nu har jag hittat ett recept på jordgubbsmousse som är väldigt gott! Lätt är det också.


JORDGUBBSMOUSSE 1 lager
250 g jordgubbar (färska eller frysta)
2 dl grädde
1 dl florsocker
4 msk gelesocker multi

Vispa grädden tillsammans med florsockret och ställ i kylen.
Mixa jordgubbarna, det gör inget om det är lite bitar kvar. Ta ca 1 dl av jordgubbsmixen och lägg i en kastrull. Tillsätt gelesockret och låt koka i ca 30 sekunder. Låt svalna något och blanda sedan ihop det med jordgubbsmixen.
Vänd ihop jordgubbarna med den vispade grädden och ställ i kylen ett par timmar innan den ska användas som tårtfyllning.

Hallonmousse

Ena tårtan som jag gjorde igår var fylld med denna och vit chokladmousse. Vi tyckte den här moussen var lite för fast så nästa gång ska jag testa göra med ett gelatinblad mindre. Skulle även kunna tänka mig att ha den lite syrligare så kasnke testar att dra ned på sockret lite nästa gång också.

HALLONMOUSSE 1 tjockt lager normalstor tårta
4 gelatinblad (ska ta färre nästa gång)
225 g hallon
0.5 dl socker
1 msk vatten
3 dl grädde

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Blanda hallon, socker och vatteni en kastrull och låt småkoka ett par minuter. Mosa hallonen. Passera hallonen genom en finmaskig sil.

Krama ur gelatinbladen och rör ned dem i hallon tills de löst sig. Ställ åt sidan för att svalna.

Vispa grädden under tiden. Vänd sedan ned hallonen i grädden tills det är blandat. Ställ i kyl i någon timme till den stelnat.

Provbakning

Idag fick min släkt provsmaka två olika tårtor för jag har blivit ombedd att göra tårtor till ett dop i augusti. Enda kravet från deras sida var att det antingen skulle vara hallon eller jordgubb i så jag gjorde en av varje så vi kunde jämföra.



Den närmsta med fjärilen innehöll jordgubbsmousse (lägger inte ut recept för blev inte nöjd) och flädermousse. Den bortre innehöll vit chokladmousse och hallonmousse. Vinnaren i provsmakningen blev helt klart jordgubb/fläder! Jordgubbsmoussen blev däremot alldels för rinnig så jag måste pröva ett nytt recept. Den med vit choklad och hallon blev också väldigt god, men den andra var mer somrig och det tyckte vi passade på ett sommar dop!




Flädermousse

Den här moussen blev supergod och verkligen sommrig!

FLÄDERMOUSSE 1 lager till liten tårta
2 gelatinblad
2 dl grädde
1 ägg
1 dl koncentrerad fläderblomsaft

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Vispa grädden hårt. Dela ägget och rör ned gulan i grädden. Ta upp gelatinbladen och smält dem i en kastrull tillsammans med saften. Rör ned det i en tunn stråle i smeten. Vispa äggvitan hårt och vänd ned det i smeten. Låt stå kallt i 2-3 timmar.

Min mousse blev konstig efter den stått i kylen. Den "delade" sig - saft/gelatinblandningen låg i botten och mousset över. Jag vet inte vad som hände men jag använde moussen ändå och den var god. Jag ska pröva göra den en gång till för att se om det händer igen.

Hittepåkakaor

Härom dagen var mina kusiner här och vi ville baka något enkelt så vi hittade på egna enkla kakor. De gick åt som smör i solsken! Vi gjorde en halv sats.



HITTEPÅKAKOR
210 g rumsvarmt smör
1 dl socker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
kokosflingor
vitchoklad


Sätt ugnen på 200 grader. Mixa ihop ingredienserna (inte de kursiva) med en elvisp. Rulla till kulor och tryck in en liten bit vitchoklad i dem och/eller rulla dem i kokosflingor. Lägg dom på plåten och tryck eventuellt till dem lite och sedan in i ugnen ca 10 minuter.




Passionsfruktsglass

Glass i stora lass! Även fast värmen håller sig borta så går glassen åt iallafall. Gjorde den här härliga passionsfruktsglassen till en middag i förra veckan.



PASSIONSFRUKTSGLASS
8-10 st passionsfrukter
2 dl grädde
3 dl mjölk
1.5 dl socker

Sila passionsfrukterna så du bara får saften. Rör ihop saften med resten av ingredienserna och häll det sedan i glassmaskinen.

Smultronglass

Idag har jag varit i skogen och plockat smultron. Råkade sätta handen mitt i ett nedfallet getingbo så det blev lite vilt för mig och hunden så att säga. Men tillräckligt med smultron blev det iallafall! Det här är nog den godaste glassen jag vet.

SMULTRONGLASS
2 dl smultron
2 dl grädde
3 dl mjölk
1 dl socker

Mixa smultronen med en stavmixer och blanda sedan ihop det med resten av ingredienserna. Ner i glassmaskinen och sedan är det bara att njuta.

 

 


Vit chokladkladdkaka

Min morfars syster kom på besök idag och jag erbjöd mig att baka för jag har länge velat prova vit kladdkaka. Mina kusiner hade gjort en god för någon månad sedan så jag fick receptet av dem. Dock så la jag till lite choklad och hallon.

Ursäkta urdåliga bilder - min kamera är hemma och jag är på landet.

VIT KLADDKAKA
100-120 g vit choklad
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2.5 dl vetemjöl
1-3 msk citronsaft
Sätt ugnen på 150 grader och bröa en form med kokos. Smält vit choklad och smör tillsammans i en kastrull. Rör ihop äggen, vaniljsockret, sockret och vetemjölet. Tillsätt smöret, chokladen och citronsaften och rör det till en jämn smet. Häll i formen och tryck i lite färska eller frysta hallon. Enligt receptet ska den vara inne 25-35 minuter - min var inne 37 minuter och var fortfarande på gränsen till för kladdig. Låt den svalna i kylskåp i några timmar så den sätter sig innan servering.
Vi åt den tillsammans med vaniljglass och jordgubbar.

Ananaspaj

Jag har hört så gott om ananaspaj och idag var det dags att pröva! Smaken var väldigt god men den fick ingen färg - bara i kanterna. Höll ihop gjorde den inte heller som ni ser på bilden. Vi orkade inte vänta med att ta tills den svalnat så tror att det var det som gjorde att den var lite kladdig. Nu när den svalnat var konsistensen perfekt! Jag valde att ta lite kokos i pajdegen och det var verkligen lyckat!


ANANASPAJ

PAJSKAL
150 g smör
1 dl socker
1 dl kokos
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

FYLLNING
1 stor burk ananaskross
2 dl creme fraîche (lätt går bra)
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
0.75 dl socker

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Smält smöret och rör ned resten av ingredienserna. Tryck ut pajdegen i en form.

Rör ihop allt till fyllningen och häll över pajdegen. In i ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna (hmm..!) och servera med till exempel vaniljglass.

 

 


Pavlova

Till söndagsmiddagen blev det pavlovas. Det här reseptet ger 6 stycken stora (12 cm i diameter) och nästa gång tänker jag göra dem lite mindre.



PAVLOVA
4 äggvitor
2.5 dl socker
0.5 tsk vaniljsocker
2 tsk majsstärkelse
1 tsk vitvinsvinäger

Sätt ugnen på 180 grader. Vispa äggvitorna tillsammans med en nypa salt till ett fast skum. Tillsätt därefter sockret i omgångar medan du vispar det till ett glansigt och hårt skum. Vänd försiktigt ner vaniljsockret, majsstärkelsen och vinägern.

Lägg upp lagom stora bollar på en bakplåtsklädd plåt och gör gropar i dem. Sätt in dem i ugnen och vrid ner till 150 grader och grädda ca 1 timme. Stäng av ugnen och låt bakverken svalna i ugnen.

Jag valde att fylla dem med passionfruktscurd samt att toppa dem med jordgubbar, passionsfrukt och granatäpple.

 

 


Passionsfruktscurd

Detta är mitt bidrag till Månadens sötsak (i efterskott)! Och så god den var!

image description

PASSIONSFRUKTSCURD
6 passionsfrukter
50 g smör
0.5 dl socker
1 ägg

Dela och gröp ur passionsfrukterna ner i en kastrull. Koka upp det snabbt och sila det sedan genom en finmaskig sil. Tillsätt sedan smöret och hälften av sockret och koka upp det. Ta resten av sockret och ägget och rör ihop och tillsätt sedan till saften. Rör ordentligt tills du ser att det börjar koka. Sila det genom silen och låt det sedan svalna.

 

 

 


RSS 2.0