Havrekakor

Till denna veckas jobbakning blev det havrekakor - det går alltid hem! Den här gången valde vi att göra de enkla, men om man vill piffa till dem lite så kan man byta ut lite av havregrynen mot kokos och/eller tillsätta ett par deciliter russin i degen. Att doppa halva kakan i smält choklad tror jag också skulle vara en höjdare!
 
 
300 g smör
3.75 dl socker
3 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
6.75 dl havregryn

Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker mjukt. Blanda mjölet tillsammans med bakpulver och vaniljsocker, rör seda ned det tillsammans med smörsockret. Blanda därefter i havregrynen.
 
Forma till bollar (lite mindre än en pingisboll) och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen i ca 13
minuter. De kommer att flyta ut och bli platta och när de är gyllenbruna är de klara. Låt dem gärna svalna på galler.

Hallon- & mandelmassamuffins

Ett recept som har legat på lagring i några månader..
 
Efter allt semmelbak hade jag över en del mandelmassa (allt är inte slut än!) så det blev hallonmuffins med lite kardemumma och riven mandelmassa ovanpå.
 
 
HALLON- & MANDELMASSAMUFFINS
150 g rumstempererat smör
2 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
0.5 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk mortlad kardemumma
2 tsk bakpulver
Valfri mängd hallon
Valfri mängd mandelmassa

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa smör och socker tills det blivit vitt och luftigt. Rör ner ett ägg åt gången, vispa medan du gör detta.Tillsätt sedan vaniljsockret och mjölken. Blanda vetemjölet, kardemumman och bakpulvret i en skål, tillsätt till smeten och rör ned försiktigt.

Häll smeten i muffinsformar och fyll dom till hälften (mandelmassan kan annars rinna över och bränna). Fördela hallonen jämnt i muffinsformarna.Riv eller skiva mandelamassan och lägg över hallonen. Grädda muffinsen i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Chocolate Chip Cookies

Nytt recept som var supergott verkligen! Pröva!
 
 
CHOCOLATE CHIP COOKIES ca 24 st
175 g avsvalnat smält smör
2,5 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 ägg
1 äggula
5 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
ca 200-250 g mörk choklad, 60-70%

Värm ugnen till 175 grader. Vispa smör, farinsocker och strösocker poröst. Vispa ner ägget och äggulan.

Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Hacka chokladen grovt och rör ner även den. Blanda till en deg. Klicka ut degen och forma till bollar på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Grädda i ca 17 minuter.

Låt kakorna svalna något på plåten och lägg sedan över dem på ett galler för att svalna helt.


Lemonad

En härlig sötsyrlig dryck som aldrig slår fel! För mig är lemonad sammankopplat med USA och värme, den är riktigt svalkande en varm vår- eller sommardag!
 
 
LEMONAD 4-6 pers
1.5 dl färskpressad citronsaft (för mig 2 stora citroner)
6 dl vatten
Sockerlag
 
Börja med sockerlagen - blanda 1 dl socker med 1 dl hett vatten och rör till sockret löst sig. Låt svalna. Pressa citronerna och blanda med vattnet. Smaka av med sockerlagen och servera med skivad citron och is. 
 
 
 

Snurrkakor

Min bror tar studenten i juni och jag har bestämt att temat ska vara mintgrön/vit/silver och ja - jag har ganska gott om tid just nu. De här kakorna ska frysas in och tas fram när dagen är kommen. I vanliga fall så rullar man in rullen i strössel eller färgat strösocker men eftersom mina ska frysas så finns risken att det blir kladdigt när de tinas så dessa får vara neutrala. 
 
 
SNURRKAKOR
7.5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
2.5 dl socker
250 g smör
1 ägg
0.25-0.5 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
Pastafärg och eller någon smakessens
Strössel/Socker

Blanda mjöl och bakpulver, ställ åt sidan. Vispa rumstempererat smör vitt och fluffigt och tillsätt sockret lite i taget. Vispa i ägg och vaniljen. Vispa därefter ner mjölet lite i taget. Forma till en deg och dela i två delar. Lägg ena biten åt sidan och blanda i ev. essens och pastafärg. Vispa tills färgen fördelat sig fint och forma till en deg.

Kavla ut degarna var för sig mellan två bakplåtspapper till rektanglar (ca 40x25cm.) Lägg i kylen (med papperet kvar) och låt ligga minst en timme. Ta ut degen och dra bort de översta papperen. Lägg den färgade degen över den ofärgade och använd kaveln för att trycka ihop dem. Ta bort övre papperet och rulla försiktigt ihop till en rulle. Häll strössel/socker i en avlång form och rulla degen i det. Täck sedan rullen i bakpapper och linda sedan in i plast. Låt ligga i kylen ett par timmar. Skär 1 cm breda kakor och lägg på pappersklädd plåt. Grädda på 180 grader i ca 10 minuter.
 

RSS 2.0