Kanellängder

Två kanellängder som båda blev super, dock ena enligt mig något mer supergod. Jag gjorde flätorna på två olika vis och jag tycker den när man klipper i en rulle blev bäst.
 
 
KANELLÄNGDER 2 gigantiska längder

50 g jäst
150 g smör
6 dl mjölk
2 krm salt
1.5 dl strösocker
1-2 tsk stött kardemumma
13–16 dl vetemjöl
 
200 g smör
2 dl strösocker
20-30 g vetemjöl
20-30 g kanel
 
Smula jästen i en bunke och strö över saltet. Smält smöret och häll i mjölken och värm till 37 grader. Häll degvätskan över jästen och rör tills den har löst sig. Tillsätt socker, kardeumma och mjölet, litet i taget. Arbeta till en smidig deg, den är klar när du peter på den och inget fastnar på fingrarna. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
 
Lägg smöret till fyllningen i en skål om det inte är mjuk så går det bra att mikra i några sekunder se upp så det inte blir rinnande. Tillsätt socker, vetemjöl och kanel och rör ihop med en sked.
 
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den i någon minut. Dela degen i två eventuellt tre delar delar. Kavla ut bitarna till en rektangulära plattor på ett mjölat bakplåtspapper. Bred på fyllningen antingen i mitten av degplattan och skär skåror och fläta ihop den geno att lägga varannan flik över varandra. Det andra alternativet är att bra fyllnignen över hela rektangeln och rulla ihop den för att sedan klippa nästan hela vägen igenom och lägga "bullarna" varannan höger varannan vänster.
 
Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö eventuellt på pärlsovker om du gillar det. Jag strödde över lite strösocker för att sedan grädda dem i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.
 
 
 
 

Saftiga saffransbullar

Jag bor numera i London för er som inte visste det, därav den nästintill obefintliga bloggningen. Jag har dock bakat lite grann här och då framförallt bullar. Feel free att kalla mig bullexperten! Senast bakade jag denna saffranskrans samt bullar som jag tyvärr inte har någon bild på. Fantastiskt goda! Saftiga och härliga i smaken blev de också - faktiskt de godaste fyllda saffransbrödenjag smakat. Kransens fyllning är vanilj och bullarna fick även lite mandelmassa i fyllningen.

 
SAFFRANSBULLAR
50 g jäst
150 gram smör
5 dl mjölk
1.75 dl socker
1 tsk salt
1 gram saffran
13-15 dl vetemjöl
 
FYLLNING 1
200 g smör
1 dl socker
100 g mandelmassa
Fröna från en halv vaniljstång
Ev. russin
 
FYLLNING 2
200 g smör
1.5 dl socker
20-30 g vetemjöl
Fröna från en halv vaniljstång
Ev. russin
 
SOCKERLAG
1 dl socker
2 dl vatten
20-30 g vetemjöl
Resten av vaniljstången
 
Smula jästen i en bunke och strö över saltet. Smält smöret, häll i mjölken och värm till 37 grader. Rör ut jästen med lite av degspadet och tillsätt därefter resten av degspadet tillsammans med socker, saffran och ca 8 dl av mjölet. Arbeta degen smidig och tillsätt mer mjöl efterhand. Degen är värdig när du kan peta på den utan att det fastnar ngt på fingrarna. Så lite mjöl som möjligt för att undvika torra bullar! Låt degen jäsa 40 minuter under bakduk.
 
Rör under tiden ihop alla ingredienser till fyllningen. Vetemjölet i fyllnignen gör att fyllningen inte rinner ut utan blir mer kladdig. Russinen kan med fördel läggas i blöt en 20-30 minuter innan på så vis drar de inte ut sig av fukten i bullarna och bullarna blir mer saftiga.
 
Dela degen i två delar och kavla ut den till en rektangel. Bred på fyllningen och rulla/vik ihop. Gör antingen två längder, en längd och bullar eller en massa bullar. Låt jäsa i 30 minuter. Gör sockerlagen under tiden: Häll sockret och vaniljstången i en skål, koka upp vatten och häll över. Rör tills sockret löst sig.
 
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i 230-240 grader i ca 10 minuter för bullar och 15-20 minuter för längd. Direkt när du tagit ut dem så penslar du över sockerlagen, det ger bullarna en härlig glans och så håller de sig längre. Om du inte tänkt frysa in dem kan du strö på lite strösocker. Låt bullarna svalna under bakbuk.
 
 
 
Smula jästen
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0