Midsommartårtor

Jag är inte så förtjust i gräddtårtor men är det midsommar så är det! Det är ingen större skillnad på de här båda tårtorna - den stora har kardemumma i botten och den lilla lite smultron som fyllning. Annars har båda rabarbermousse, vit chokladmousse och skivade jordgubbar. De är täckta av vispad grädde och skivade jordgubbar på toppen. 
 
Båda mousserna blev supergoda och kompletterade varandra bra dock blev de lite lösa - gott att äta, svårare att få en stadig tårta. Dock tror jag det berodde på att de fick stå framme många timmar innan de blev uppätna.
 
 
RABARBERMOUSSE
250 g skalade och tärnade rabarber
1 dl vatten
3 msk socker
1 tsk vaniljsocker
2.5 gelatinblad
2 dl grädde
 
Blötlägg gelatinbladen i vatten minst 5 minuter. Koka upp rabarber, vatten och socker i ca 5-10 minuter eller tills rabarbern är helt mjuk/faller isär. Tag av från plattan och rör ner gelatinbladen och vaniljsockret. Låt kallna i kylskåp. Vispa grädden ganska hårt och vänd sedan ihop den med rabarbern. 
 
VIT CHOKLADMOUSSE
2.5 dl grädde
100 g vit choklad
0.5 gelatinblad
 
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten minst 5 minuter. Vispa 2 dl av grädden (inte för hårt dock) och koka upp resterande. Hacka chokladen och rör ihop med den varma grädden till en kräm. Lägg i gelatinet och rör tills den har smält. Vänd sedan försiktigt ner krämen tillsammans med grädden och låt stelna i kyl. 
 
 
 

Bröllopstårtor

Bloggen är lite uppochner just nu för jag har bilder utspridda på två olika datorer. Dock har jag bilder på bröllopstårtorna tillgängliga så här kommer dem!
 
Tio tårtor blev det totalt varav en liten glutenfri en. Alla är fyllda med hallonmousse och vaniljmousse samt täckta med marsipan. Bottnarna har jag gjort enligt principen lika delar. Blommorna har jag gjort i flowerpaste och runt tårtorna sitter ett sidenband. 
 
 
VANILJMOUSSE
2 dl creme fraiche
2 dl färdig vaniljsås (marsan fungerar bra)
0.5 dl socker
0.25 tsk vaniljpulver
3 blad gelatin
2 dl vispad grädde

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Rör ihop creme fraiche,vaniljsås,socker och vaniljpulver i en bunke. Ta lite av såsen (ca 1.5 dl) och lägg i en kastrull och värm det lite så att sockret smälter, passa för att inte ha för varmt, 3an är bra och rör i princip hela tiden. Dra katrullen åt sidan. Krama ur gelatinbladen och lägg dem i kastrullen tillsammans med den varma såsen. När gelatinet smält rör ner det med den kalla röran till allt är blandat. 
Vispa grädde och vänd sedan ihop det och låt stelan i kyl alternativt fyll din tårta i sin form och låt stelna i kyl. 
 
 
 
 
 
 
HÖG GLUTENFRI TÅRTBOTTEN 10 cm

1 ägg
0.5 dl socker
0.5 dl potatismjöl
0.25 tsk bakpulver
 
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker lätt och luftigt. Vänd ner potatismjölet blandat med bakpulvret. Grädda i en bakplåtsklädd form i 10-15 minuter. 
 
 

Blixten-tårta

En gammal bekant hörde av sig för ett par veckor sedan och ville beställa en tårta till sin son som skulle ha kalas. Han ville ha en tårta med Blixten McQueen från bilar. Jag har aldrig tidigare modellerat något men jag blev ganska nöjd med min Blixten. 
 
Tårtan är fylld med hallonmousse och dumlefluff, späcklad med grädde och täckt och dekorerad med marsipan. Jag fick höra på kvällen att tårtan blivit superlyckad och att alla vuxna och barn tyckt om den.
 


 
 
 

RSS 2.0