Kolapannacotta med lingon och kanderade mandlar med havssalt

Igår hade jag min kompis Mathilda över tillsammans med hennes pojkvän. Det var jättretrvevlig och framförallt för att jag äntligen fick träffa Jimmie! Till efterrätt åt vi kolapannacotta som jag tycker blev god (och de andra också tror jag! ;) ) och något jag definitivt skulle kunna göra igen, superlätt var det dessutom!
 
 
 KOLAPANNACOTTA
2 gelatinblad
3 dl vispgrädde
en halv burk kokad kondenserad mjölk/dulce de leche
1 krm vaniljpulver
 
100 g mandlar
0.25 dl vatten
0.75 dl socker
1 tsk havssalt
 
Blötlägg geltainbladen i kallt vatten i 5 minuter. Värm grädde, kolan och vanlijpulvret så det blandar sig. Det sak inte koka. Rör ner gelatinbladen till det blandar sig. Häll upp i portionsformar och ställ kallt i några timmar.
 
Rosta mandlarna i torr stekpanna tills de blir genomvarma. Häll över dem på en tallrik. Tillsätt vatten, socker och salt i stekpannan och låt det koka tills det blir gyllenbrunt, ta av stekpannan från plattan och rör ner mandarna snabbt. Häll över mandlarna i en bakplåtsklädd form. När de svalnat kan du hacka upp dem i lagom storlek.

Ljus sirapslimpa

Bröd som man köper i vanliga butiker är ofta så tråkiga och dyra, plus att man inte alltid har full koll på vad de innehåller. Jag har inte bakat så mycket bröd under åren men jag tänkte börja med det lite mer nu eftersom det både blir godare och billigare. Den här limpan blev jättegod i smaken och alldeles lagomt saftig. Det ser lite torrt ut på bilden men det var det verkligen inte!
 
 
LJUS SIRAPSLIMPA
25 g jäst
2 tsk salt
3 dl vatten
0,25 dl smör
0,5 dl ljus sirap
2,5 dl vetemjöl
3 dl durumvetemjöl
 
Lös jästen i en bunke tillsammans med vattnet som ska vara 37 grader. Smält smöret och häll i med resten av ingredienserna, mjölet tar du dock lite i taget. Jobba degen smidig, den får gärna var lite lös. Låt degen jäsa under bakbuk till dubbel storlek ca 40 minuter. Låt den sedan jäsa antingen på plåt eller i form 30 minuter till under bakbuk. Pensal brödet med en blandning av sirap och vatten och baka det i 200 grader i ca 40 minuter. Pensla brödet när det kommer ut med sirapsblandningen och låt svalna på galler utan bakduk över.

Toscakaka

I helgen gjorde jag en toscakaka till pappa eftersom han älskar tosca. Den blev en rikitg hit! Detta blir också mitt bidrag till Månadens sötsak.
 
 
TOSCAKAKA
100 g smör
2 ägg
1.5 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0.25 tsk vaniljpulver
0.5 dl grädde eller mjölk
 
200 g smör
2 dl socker
2 msk vetemjöl
0.5 dl sirap
2 msk grädde eller mjölk
70 g hackade nötter
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda sedan ihop mjöl, vaniljpulver och bakpulver och tillsätt sedan detta i smeten med vätskan och det smälta avsvalnade smöret. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 20-25 min.
 

Förbered under tiden glasyren. Hacka nötterna grovt, jag använde hasselnötter och mandlar. Blanda samman alla ingredienserna i en kastrull. Värm massan under försiktig omrörning tills alltsammans blandat sig och tjocknat, ca 5 min. Det ska inte koka. Ta ut kakan ur ugnen och bred glasyren över den. Flytta upp kakan till mitten av ugnen och grädda ytterligare 15 min eller tills den fått färg.


Glass gjort på brynt smör

När jag sa till familjen att det skulle bli glass på brynt smör till efterrätt så rynkade de lite på näsan (minst sagt). Ja det kan ju låta lite knasigt med smör i glass men det här blir kanongott! Och den går bra att göra både i och utan maskin.
 
 
GLASS PÅ BRYNT SMÖR
med glassmaskin
125 g smör
3 dl grädde
2 dl mjölk
1 burk sötad kondenserad mjölk
0.5 tsk vaniljpulver
 
utan glassmaskin
125 g smör
5 dl grädde
1 burk sötad kondenserad mjölk
0.5 tsk vaniljpulver
 
Bryn smöret tills de vita "plupparna" blir gyllenbruna. Häll bort det klara smöret och använd de bruna bitarna till glassen. Vispa samman grädde, (mjölk), kondenserad mjölk, brynt smör och vaniljpulver. Att vispa smeten så den blir blandad räcker om man har glassmaskin, om man gör utan glassmaskin så vispar du allt tills det blir tjockt och toppigt. Ner i glassmaskinen eller in i bunke i frysen 5-6 timmar.
 
 
 

Fröknäcke

Till jul så gjorde jag fröknäcke, det är himla enkelt och ruskigt gott! Dessutom är det glutenfritt.
 

FRÖKNÄCKE 1 stor plåt
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
1 dl pumpakärnor
0.5 dl linfrön
1 dl majsmjöl
0.5 tsk salt
0.5 dl rapsolja
2 dl kokande vatten

Sätt ugnen på 150 grader. Rör ihop alla ingredienser och låt det stå och svälla 15 minuter. Kavla smeten mellan två bakplåtspapper, dra bort det översta och lyft över till plåten. Sprinkla över lite halvssalt. Grädda mitt i ugnen 1-1.5 timme. Låt svalan helst på galler. Bryt i bitar.
 
 
 

Smörkola med krossade polkagrisar

Sista julskriket! Fast egentligen är den här kolan inte så julig, polkagrisar äter man ju året om och även kolor så vi kör på! Den här kolan är iallfall superdupergod och enkel att göra (om man han en godistermometer). I min familj gillar vi kolor som är hårdsega, nästan så tänderna ryker när man tuggar - om du gillar dom lite mjukare, gå ner några grader t.ex. till 122-125.
 
 
SMÖRKOLA MED SMAK AV POLKAGRIS
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
Krossade polkagrisar
 
Lägg alla ingredienser förutom polkagrisarna i en tjockbottnad kastrull och låt det smälta och så småningom koka på medelvärme under lugn omrörning tills kolan når en temperatur på 128-130 grader. Häll upp kolan i en bakplåtsklädd form. Sprinkla över de krossade polkagrisarna och låt svalna. Skär upp kolan när den fortfarnde är lite mjuk med en oljad kniv. Rulla in kolan i smörpapper så fastar de inte i varandra.
 
 
 
 

RSS 2.0