Amerikanska pannkakor - nytt recept!

Amerikanska pannkakor har jag gjort ett antal gånger tidigare och alltid blivit nöjd men idag kände jag att det var dags att ändra lite i receptet! Sagt och gjort - den största förändringen är att jag lagt till lite kardemumma i smeten vilket jag verkligen rekommenderar! 
 
 
AMERIKANSKA PANNKAKOR
2.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk socker
2.5 dl mjölk
2 msk smält smör
1 ägg
0.5 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
 
Blanda de torra ingredienserna (en nypa salt kan vara gott att ha i också). Vispa ner smöret och mjölken och tillsätt sedan ägget och vispa till en jämn smet. Tillsätt därefter vaniljsockret och kardemumman och rör tills det fördelat sig jämt. Kan verkligen rekommendera att grädda pannkakorna i en plättlagg men annars går det hur bra som helt med en vanlig stekpanna. Ungefär 10-12 cm i diameter är lagom.
 
Mina serverade jag med hallon och blåbär som jag kokat upp och tillsatt lite florsocker och vaniljsocker till. Även en kula glass slank med, men då blir det nästan lite mer en efterrätt.

Silviakaka

Denna kaka bjöd min kompis på för ungefär två år sedan och det var första gången jag hörde talas om den. I efterhand har jag förstått att det är en klassisk kaka och enkel och god är vad den är!
 
 
SILVIAKAKA
3 ägg
3 dl socker
1.5 dl kallt vatten
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
 
150 g smör
1.5 dl socker
2 äggulor
2-3 tsk vaniljsocker
 
riven kokos
 
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Vänd ner vattnet och sedan vetemjöl och bakpulver. Grädda i en långpanna eller form, jag använde en form med måtten 20x30 lite drygt. Den ska vara inne 15-20 minuter ungefär, men det beror på hur stor form du använder. Pröva med sticka för att se om den är klar. 
 
Blanda ihop allt till glasyren (inte kokosen) och värm på låg temperatur tills sockret smält och den fått en fin konsistens. Fördela över den kalla kakan när glasyren svalnat något. Ta över den rivna kokosen så den täcker glasyren.

Chokladbiskvier

Chokladbiskvier kan vara den godaste kondisbiten som finns och idag gav jag det ett försök att baka själv. En sak jag har kunnat konstatera efter jag kom hem från landet och började baka - min ugn mår inge vidare. Själva mandelbiskvierna skulle vara inne i ugnen 8-9 minuter - min första plåt fick vara inne 15 minuter och de var bleka och helt obakade inuti. Den andra plåten lät jag vara inne i typ 20 minuter och då äntligen fick de lite färg och var ganska lagom i konsistensen. Jag tror inte ni ska skrämmas av receptet, vår ugn sjunger helt enkelt på sista versen. Smakade precis en och den gled ner fint! 
 
Jag orkade inte temperera chokladen och jag tror det krävs om man vill att chokladen ska bli hård och knäckig när man äter dem. Det fungerade alldeles utmärkt att smälta chokladen som vanligt. 
 
Ja och de tekniska problemen var inte slut än, systemkameran påstod att den inte hade något batteri i sig och ville inte fota.. Så min gamla kompaktkamera fick rycka in!
 
 
CHOKLADBISKVIER
500 g mandelmassa
2 äggvitor
 
200 g smör
3 dl florsocker
2 msk kakao
1 äggula
1 msk grädde
 
200 g mörk choklad
Lite smör om du använder blockchoklad
 
Sätt ugnen på 175-200 grader och riv mandelmassan. Vispa ihop mandelmassan och äggvitorna till en jämn smet. Spritsa eller klicka ut smeten till cirklar, jag gjorde mina ca 5 cm i diameter. In i ugnen 8-9 minuter (som sagt jag behövde ha inne mina längre..). Låt dem svalna - helt på galler. 
 
Vispa ihop ingredienserna till chokladsmörkrämen. Smaka av och anpassa den till hur du vill ha den. Bred den på biskvierna lite toppigt. Ställ in dem i kylen 30-60 minuter.
 
Smält chokladen och låt den svalna lite. Doppa biskvierna i chokladen och ställ in i kylen för att stelna.
 
De klarar sig i kylen några dagar och det går utmärkt att frysa dem.
 
 

Toscamuffins

Toscakakor är min pappas favorit så jag gav mig på att ge det ett försök. Det här receptet kommer från Anette och jag kommer definitivt göra toscakakor men kanske klura ut ett annat muffinsrecept för detta var inte optimalt just för mig. Eller kanske snarare för min ugn.. Men jag rekommenderar absolut er att prova! De fick mycket gott beröm.
 
Jag gjorde om toscasmeten så den passade mig bättre - alltså mer knäck! Mums!
 
 
TOSCAMUFFINS
100 g smör
1.5 dl socker
2 ägg
2 vetemjöl
1 tsk bakpulver
 
50 g hackad/skivad mandel
100 g smör
1 dl socker
2 msk mjöl
2 msk mjölk/grädde
 
Sätt ugnen på 225 grader. VIspa smör och socker fluffigt. Rör ner ett ägg i taget. Vänd ner vetemjöl och bakpulver. Fördela smeten i muffinsformar, ca hälften. In i ugnen 7-8 minuter (mina fick vara inne i 10-11 minuter, men min ugn är lite knäpp..). 
 
Blanda ingredienserna till toscasmeten i en kastrull och låt koka upp. Fördela i muffinsformarna när de varit inne i ugnen och sätt in igen några minuter till de fått lagom färg. Fyll inte toscasmeten ända upp för då bubblar det över i ugnen.

Nektarinsmulpaj

Jag fick lite smuldeg över från muffinsen och vi hade ett par nektariner hemma som var på väg att bli dåliga så jag slängde ihop tre portionspajer. Jag valde att ha lite vit choklad i för jag tycker det passar tillsammans med nektarinerna. Det är första gången jag gör en paj med nektariner och jag kommer definitivt göra om den för den blev supergod!
 


NEKTARINSMULPAJ 3 portionsformar
1 stor nektarin
30 g vit choklad
 
1 dl vetemjöl
20 g smör
0.3 dl socker
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj av nektarinen noga. Skär nektarinen i klyftor och dela dem eventuellt på mitten. Lägg nektarinbitarna i formen och ha över lite hackad vit choklad. 
 
Blanda ingredienserna till smuldegen. Det är inte så noga med att ta exakt av varenda ingrediens - pröva dig fram! Smula degen över nektarinerna och in i ugnen ungefär 15-20 minuter. Ät som de är eller tillsammans med en kula vaniljglass.
 
(Blogg.se strular om ni undrar varför en del av texten är kursiv..)
 

Plommonmuffins med crunch

Vi har ett plommonträd på tomten som har en del frukter just nu så jag passade på att baka lite. Jag har aldrig bakat med plommon tidigare så jag gick på ett ganska så säkert kort - muffins! La lite crunch på toppen för en lite roligare känsla. 
 


PLOMMONMUFFINS MED CRUNCH 12-14 st
2 ägg
2 dl strösocker
50 g smör
1.25 dl mjölk
1.5 tsk mald kardemumma
1.5 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
 
CRUNCH
75 g smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
 
Sätt ugnen på 225 grader. Rör ihop smör, socker och vetemjöl till en smuldeg. Ställ åt sidan. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Smält smöret och häll ner mjölken. Blanda ner i äggsmeten. Blanda kardemumma, bakpulver och mjöl och rör ned i äggsmeten. Fyll upp format 3/4. Lägg ner lite bitar plommon (eller bär t.ex.).
 
Lägg över lite smuldeg. In i ugnen i 10-12 minuter. 
 



Knäckig äppelpaj

Just nu har vi många äpplen i vår trädgård så jag passade på att göra en äppelpaj. Jag tog lite av av det vi hade hemma och det blev en knäckig paj, enkel är den också så den får bli mitt bidrag till Månadens sötsak!
 


KNÄCKIG ÄPPELPAJ
4-5 normala äpplen
Kardemumma

150 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
1 dl havregryn
1 dl muscovadosocker
1 dl strösocker
0.5 dl grädde
0.5 dl sirap
0.5 tsk bakpulver

Skala och skiva äpplerna. Pudra över kardemumma och kanel (går bra att skippa!). Smält smöret och blanda i resten av ingredienserna, ta det du har hemma - saknar du mandelmjöl eller havregryn, pröva kokosflingor! Har du inget muskovadosocker så kan du använda bara vanligt socker.

Häll/bred smeten över äpplerna och in i ugnen i 25-30 minuter eller tills du fått en knäckig yta på pajen.

Blogg-strul och american cookies

Bloggen har inte riktigt vilja samarbeta med mig den senaste tiden och jag har ärligt talat inte riktigt haft tid att ta tag i det. Nu verkar det dock fungera någorlunda!
 
Jag har faktiskt hunnit med att baka lite, bland annat dessa kakor! Alla gick åt men jag är inte helt hundra nöjd med receptet så jag låter bli att skriva ut det. 
 




RSS 2.0