Påsktårta - i efterskott

Jag har varit sjuk i ca tre veckor men nu börjar äntligen orken komma tillbaka något och då passade jag självklart på att baka! Jag hade köpt marspianägg för länge sedan och längtat efter att använda dem så det fick bli en påsktårta i efterskott. Den blev supergod! Mamma sa att det var en av de godaste tårtor hon ätit och jag är nästan beredd på att hålla med.




Det fick bli en marsipantårta fylld med vitchoklad- och mangomousse samt passionsfrukt. Bottnarna är färdigköpta, jag skulle velat göra egna men orken finns inte riktigt där än. Fågelboet är gjort puffat ris och vit choklad. Blommorna är av marsipan. Moussereceptet kommer från Linneas skafferi.


FYLLNING
3 dl grädde
120 g vitchoklad
150 g fryst tärnad mango
1/3 dl vatten
3-4 passionsfrukter


Värm grädden (inte koka) och häll ner den vita chokladen och rör tills det smält. Låt stå kallt, helst över natten. Häll vattnet i en kastrull och lägg ner mangon, låt koka i ett par minuter. Använd en stavmixer och mixa mangon till en slät puré. Vispa den kalla gräddblandningen med elvisp, men inte för länge då kan den bli grynig. Vänd ner purén i moussen.


Ta ur innehållet från passionsfrukterna och bred ut det på anslagen (tårtbottnarna). Sedan kan du fylla tårtan med mangomoussen.


Låt gärna tårtan stå inplastat över natten i kylen så blir den extra saftig.



TÄCKNING AV TÅRTAN
1.5 dl grädde
500 g marsipan
2 dl puffat ris
120 g vit choklad
Marsipanägg
Karamellfärg eller liknande


Börja med att göra boet. Smält choklad och häll sedan ner det puffade riset och rör runt. Forma rischokladen så som du vill ha den på ett bakplåtspapper eller aluminiumfolie. Låt stelna i kyl.


Vispa grädden och täck sedan tårtan med det - ett tunt lager, ungefär en halv centimeter.


Kavla sedan marsipanen (efter du färgat till den färg du vill ha) stort och ungefär 2 mm tjockt. Det fungerar bra att kavla på florsocker. Lägg marsipanen över tårtan - det kommer bli mycket över på kanterna. Stryk in marsipanen längs med sidorna så blir det inga veck. Skär längs med botten av tårtan med en vass kniv eller pizzaskärare.


Jag valde att kavla ut 500 g och fick mycket över så man kan nog ta bort 50 g om man vill använda det till att göra dekorationer.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0