Red currant frangipane

Jag har velat testa en frangipane länge nu och igår fick jag äntligen anledning till att testa och det fick bli med röda vinbär eftersom vi hade en del kvar på busken här hemma. Den blev väldigt god tillsammans med vaniljglass.
 
 
RÖDA VINBÄRSFRANGIPANE
300 g vetemjöl
60 g strösocker
200 g smör (kallt men inte kylskåpskallt)
2 äggulor
2 msk kallt vatten
2 tsk vaniljsocker
 
185 g rumsvarmt smör
185 g strösocker
3 ägg
185 g mandelmjöl
35 g vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
3-4 dl bär
 
Sikta ner mjölet i en bunke och rör ner sockret. Tillsätt smöret och smula ihop det med fingertopparna till en smulig massa. Tillsätt äggulorna vattnet och vaniljsockret. Använd fingertopparna och blanda med lätta händer samman till en smidig deg. Blanda bara så mycket som du behöver. Degen ska vara kladdig. Slå in den i plastfolie och kyl i ca 30 minuter.
 
Ta ut degen och kavla den mellan två bakplåtspapper. Klä en 20-22 cm stor form med avtagbar botten med degen. Picka degen med en gaffel och ställ i kylen i 15 minuter.
 
Sätt ugnen på 180 grader. Ta ut formen ur kylen och klä in sidorna med aluminiumfolie och lägg ett bakplåtspapper i botten och fyll med okokta bönor eller ris. Förgrädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter. Ta bort bönorna, folien och bakplåtspappret och grädda skalet ca 10 minuter till tills det blir färdiggräddat. Ta ut och låt skalet svalna helt.
 
Rör under tiden samman smöret och sockret till mandelkrämen. Tillsätt ett ägg i sänder och vänd sedan ner mandel, vetemjöl och vaniljsockret. Häll krämen i pajskalet, det ska helst gå nästan ända upp till kanten. Strö över bären och grädda mitt i ugnen på 180 grader i ca 1 timme eller tills den har stelnat.
 
Låt svalna och servera med glass eller liknande.
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0