Frasig citronmarängpaj

Under hela sommaren har jag jobbat som au pair i Italien/Spanien och därför har det inte blivit någon bakning och bloggning. Jag kom hem i fredags och i lördags bjöd jag en del av släkten på denna paj. Den blev verkligen god - lagom syrlig och så där frasig på ytan som vi gillar. Botten blev väl en aning tjock men det kan ha berott på att jag gjorde 1.5 sats för att jag var rädd att det inte skule räcka. Kanterna kröp ner i ugnen men det blev bra till slut ändå.

 
CITRONMARÄNGPAJ
150 g smör
0.5 dl florsocker
4 dl vetemjöl
1 ägg
Lite vaniljsocker
 
3 citroner
1 lime
4 dl socker
150 g smör
6 ägg

4 äggvitor
2 dl socker
 
Kör smör mjöl och florsocker i en matberedare/elvisp. Ha i ägget och arbeta så lite som möjligt till en jämn deg. Låt degen stå kallt i ca 1 timme. Sätt ugnen på 175 grader och kavla ut degen mellan två bakplåtspapper och lägg sedan degen i formen, ta bort det överflödiga och nagga botten med en gaffel. Grädda skalet i ca 10 minuter eller tills det fått lite färg.

Gör lemoncurden när degen vilar, Riv citron- och limeskalet fint, pressa ur saften, blanda både skal och juice i en kastrull tillsammans med smör och socker. Värm på låg värme tills det är smält och blandat. Rör ofta.  Sätt på en större kastrull för vattenbad. Knäck äggen i en separat skål och vispa upp dem lite lätt. Häll ner äggblandingen i kastrullen med citronsmeten och sätt ner den kastrullen i vattenbadet. Rör konstant i kastrullen tills det tjocknat och blivit kräm, ta av och sila bort citronskalen.

Vispa marängen under tiden som skalet förgräddas. Vispa först äggvitorna för sig till ett skum, häll i lite socker i taget och vispa tills det blivit en riktigt blank och toppig maräng.

Häll i lemoncurden i skalet, bred eller spritsa på marängen. Grädda i 150 grader i 1 timme, känn på marängen, är den frasig? Annars sänk temperaturen till 120 grader och låt stå tills marängen blir frasig, fuktig luft gör att det kan ta längre tid. Vänta helst i 2 timmar innan ni skär i pajen, det gjorde inte vi och det gick bra ändå.
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0