Linneas 80 årstårtor!

Min mosters kompis mamma fyllde 80 i helgen och de hade hört att jag gillade att baka och bad mig att baka tårtorna. tre tårtor skulle det vara varav två som skulle se ut som hattar. Moussetårtan har jag gjort tidigare och den har alltid varit väldigt uppskattad - även denna gång verkade det som!
 
 
De täckta tårtornas botten är gjord enligt lika delar och är täckta med marsipan. Blommorna och texten är gjord av flowerpaste. Den rosa tårtan har vit chokladganache och lingonmousse som fyllning och den blå har vaniljpannacotta och blåbärsmousse som fyllning. 
 
 
VIT CHOKLADGANACHE
200 g vit choklad
3 dl vispgrädde
 
Värm grädden (den får inte koka) och smält chokladen i grädden. Ställ i kylen minst 6 timmar, helt över natten. Vispa upp den. Den måste vara helt kall innan man vispar upp den.
 
LINGONMOUSSE
2 gelatinblad
100 g lingon (+ett par nävar hela lingon)
100 g socker
1 dl flytande grädde
3 dl grädde
 
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm upp lingon, socker och flytande grädde i en kastrull. Smält gelatinbladen i den varma lingongrädden. Låt svalna en aning. Vispa resten av grädden och blanda försiktigt ner lingongrädden och de hela lingonen. Låt stelna en stund i kylskåpet innan du fyller tårtan. Fyllningen räcker till ett tjockt lager i en tårta med 24-26 cm i diameter. 
 
PANNACOTTA
1.5 gelatinblad
2.5 dl vispgrädde
0.75 dl socker
0.5 tsk vaniljpulver
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i misnt 5 minuter. Koka upp resten av ingredienserna. Låt svalna lite innan du lägger i gelatinbladen. Häll i en plastklädd form med samma diameter som din tårta och låt stelna i kylskåp. När den stelnat, lyft den försiktigt och vänd upp den på din tårtbotten.
 
BLÅBÄRSMOUSSE
200 g blåbär
0.75 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 gelatinblad
100 g färskost
2 dl vispgrädde

Blötlägg gelatinbladen. Mixa tinade blåbär. Hetta upp en del av blåbärsmoset och smält gelatinet i det. Blanda resterande blåbärsmos med socker, vaniljsocker och färskost. Häll i gelatinblandningen. Vispa grädden och vänd försiktigt ned också den. Räcker som fyllning i en tårta på 24-26 cm i diameter. 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Supertack - alla var oerhört imponerade av de vackra och goda tårtorna:-)

Svar: Vad roligt!
patisseries.blogg.se

2012-11-03 @ 18:55:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0