Resttårta

TÅRTBOTTEN
3 ägg
1.5 dl socker
0.75 dl vetemjöl
0.75 dl potatismjöl/maizena
1.5 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 grader och mjöla en form. Vispa ägg och socker ganska länge så det blir rejält vitt och fluffigt. Blanda de torra ingredienserna för sig och vänd sedan ner dem i ägg- och sockerblandningen. Häll ner det i formen och grädda ca 25 minuter.
Jordgubbsmousse

JORDGUBBSMOUSSE 1 lager
250 g jordgubbar (färska eller frysta)
2 dl grädde
1 dl florsocker
4 msk gelesocker multi
Vispa grädden tillsammans med florsockret och ställ i kylen.
Mixa jordgubbarna, det gör inget om det är lite bitar kvar. Ta ca 1 dl av jordgubbsmixen och lägg i en kastrull. Tillsätt gelesockret och låt koka i ca 30 sekunder. Låt svalna något och blanda sedan ihop det med jordgubbsmixen.
Vänd ihop jordgubbarna med den vispade grädden och ställ i kylen ett par timmar innan den ska användas som tårtfyllning.
Hallonmousse
HALLONMOUSSE 1 tjockt lager normalstor tårta
4 gelatinblad (ska ta färre nästa gång)
225 g hallon
0.5 dl socker
1 msk vatten
3 dl grädde
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Blanda hallon, socker och vatteni en kastrull och låt småkoka ett par minuter. Mosa hallonen. Passera hallonen genom en finmaskig sil.
Krama ur gelatinbladen och rör ned dem i hallon tills de löst sig. Ställ åt sidan för att svalna.
Vispa grädden under tiden. Vänd sedan ned hallonen i grädden tills det är blandat. Ställ i kyl i någon timme till den stelnat.
Provbakning



Flädermousse
FLÄDERMOUSSE 1 lager till liten tårta
2 gelatinblad
2 dl grädde
1 ägg
1 dl koncentrerad fläderblomsaft
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Vispa grädden hårt. Dela ägget och rör ned gulan i grädden. Ta upp gelatinbladen och smält dem i en kastrull tillsammans med saften. Rör ned det i en tunn stråle i smeten. Vispa äggvitan hårt och vänd ned det i smeten. Låt stå kallt i 2-3 timmar.
Min mousse blev konstig efter den stått i kylen. Den "delade" sig - saft/gelatinblandningen låg i botten och mousset över. Jag vet inte vad som hände men jag använde moussen ändå och den var god. Jag ska pröva göra den en gång till för att se om det händer igen.
Hittepåkakaor

210 g rumsvarmt smör
1 dl socker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
kokosflingor
vitchoklad
Sätt ugnen på 200 grader. Mixa ihop ingredienserna (inte de kursiva) med en elvisp. Rulla till kulor och tryck in en liten bit vitchoklad i dem och/eller rulla dem i kokosflingor. Lägg dom på plåten och tryck eventuellt till dem lite och sedan in i ugnen ca 10 minuter.


Passionsfruktsglass

8-10 st passionsfrukter
2 dl grädde
3 dl mjölk
1.5 dl socker
Sila passionsfrukterna så du bara får saften. Rör ihop saften med resten av ingredienserna och häll det sedan i glassmaskinen.
Smultronglass
Idag har jag varit i skogen och plockat smultron. Råkade sätta handen mitt i ett nedfallet getingbo så det blev lite vilt för mig och hunden så att säga. Men tillräckligt med smultron blev det iallafall! Det här är nog den godaste glassen jag vet.

2 dl smultron
2 dl grädde
3 dl mjölk
1 dl socker
Mixa smultronen med en stavmixer och blanda sedan ihop det med resten av ingredienserna. Ner i glassmaskinen och sedan är det bara att njuta.
Vit chokladkladdkaka


Ananaspaj
Jag har hört så gott om ananaspaj och idag var det dags att pröva! Smaken var väldigt god men den fick ingen färg - bara i kanterna. Höll ihop gjorde den inte heller som ni ser på bilden. Vi orkade inte vänta med att ta tills den svalnat så tror att det var det som gjorde att den var lite kladdig. Nu när den svalnat var konsistensen perfekt! Jag valde att ta lite kokos i pajdegen och det var verkligen lyckat!

ANANASPAJ
PAJSKAL
150 g smör
1 dl socker
1 dl kokos
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
FYLLNING
1 stor burk ananaskross
2 dl creme fraîche (lätt går bra)
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
0.75 dl socker
Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Smält smöret och rör ned resten av ingredienserna. Tryck ut pajdegen i en form.
Rör ihop allt till fyllningen och häll över pajdegen. In i ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna (hmm..!) och servera med till exempel vaniljglass.
Pavlova
Till söndagsmiddagen blev det pavlovas. Det här reseptet ger 6 stycken stora (12 cm i diameter) och nästa gång tänker jag göra dem lite mindre.

PAVLOVA
4 äggvitor
2.5 dl socker
0.5 tsk vaniljsocker
2 tsk majsstärkelse
1 tsk vitvinsvinäger
Sätt ugnen på 180 grader. Vispa äggvitorna tillsammans med en nypa salt till ett fast skum. Tillsätt därefter sockret i omgångar medan du vispar det till ett glansigt och hårt skum. Vänd försiktigt ner vaniljsockret, majsstärkelsen och vinägern.
Lägg upp lagom stora bollar på en bakplåtsklädd plåt och gör gropar i dem. Sätt in dem i ugnen och vrid ner till 150 grader och grädda ca 1 timme. Stäng av ugnen och låt bakverken svalna i ugnen.
Jag valde att fylla dem med passionfruktscurd samt att toppa dem med jordgubbar, passionsfrukt och granatäpple.
Passionsfruktscurd
Detta är mitt bidrag till Månadens sötsak (i efterskott)! Och så god den var!

6 passionsfrukter
50 g smör
0.5 dl socker
1 ägg
Dela och gröp ur passionsfrukterna ner i en kastrull. Koka upp det snabbt och sila det sedan genom en finmaskig sil. Tillsätt sedan smöret och hälften av sockret och koka upp det. Ta resten av sockret och ägget och rör ihop och tillsätt sedan till saften. Rör ordentligt tills du ser att det börjar koka. Sila det genom silen och låt det sedan svalna.