Rabarberkaka

Idag slog baksuget till igen och eftersom vi har rabarber på min innergård så passar det ju perfekt att använda dem! Jag fick bara tag i tre själkar men man kan absolut ha mer rabarber eller varför inte hallon eller jordgubbar?
 
 
RABARBERKAKA MED KARDEMUMMA
3 ägg
3 dl strösocker
75 g smör
1.5 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2-3 msk stött kardemumma
3-5 skjälkar rabarber
 
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smör och mjölk ihop, tillästt till äggen och rör runt så det blandas väl. Blanda de resterande torra ingredienserna och tillsätt till äggsmeten, vänd runt. Häll ner i en bakplåtsklädd ugnsform (min är ca 20x30). Skär upp rabarbern i bitar och "strö" över smeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
 
 

4 x Rabarber

I helgen har jag varit på mitt landställe och där har vi massa rabarber som ingen använder. När jag var liten kunde jag och mina kusiner äta rabarberna råa och så gav vi blasten till fåren, nu har iallafall jag blivit lite mer kräsen och tycker att råa rabarber blir lite väl surt. Dock gillar jag smaken och tilllagad blir den toppengod.
 
 
INKOKT RABARBER
Rabarber
2 dl socker
2 dl vatten
1 vaniljstång
 
Dela rabarbern i 5-8 cm, dra bort skalet om du anser att det behövs - jag gjorde inte det. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i en kastrull med vatten och socker, lägg ner stången. Koka upp sockerlagen, lägg ner rabarbern och skud 2-5 minuter. Ställ åt sidan för att svalna. Servera till exempel med kardemummagrädde.
 
STEKT RABARBER 4 portioner
300 g späda rabarber
25 g smör
0,75 dl socker
1 tsk stött kardemumma
 
Skär rabarbern i bitar om ca 5 cm. Stek dem i smör i en panna i 2 minuter, strö över socker och kardemumma och stek 2 minuter till. Låt svalna något och servera med glass eller lättvispad grädde.
 
 
UGNSBAKAD RABARBER 4 portioner
6 skälkar rabarber
3 msk strösocker
0,5 dl vatten
1 krm vaniljpulver
1 "tumstor" fräsk ingefära
 
Sätt på ugnen på 200 grader. Skär rabarbern i 1 cm stora bitar, likaså ingefäran. Lägg rabarbern tajt i en ugnsfast form och strö över socker och vaniljpulver. Tillsätt vattnet och rör runt snabbt. Baka i ugnen 20 minuter tills rabarbern blivit mjuk. Låt svalna något och ta bort ingefäran. jag åt den med vaniljkesella men funkar självklart utmärkt till annat också.
 
KNÄCKIG RABARBERPAJ
500 g rabarber
2 dl havregryn
2 dl socker
1,75 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
(0,5 krm vaniljpulver)
125 g smör
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl ljus sirap
 
Sätt ugnen på 150 grader. Skär rabarbern i cm-stora bitar och lätt i en ugnsfast form. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Smält smör, vispgrädde och ljussirap ihop. Tillsätt till de torra ingredienserna och rör till en jämn blandning. Häll över rabarbern och grädda i 40-50 minuter beroende hur knäckigt du gillar det.
 

Hamburgerbröd

Jag var hemma i Stockholm härom veckan och då bjöd jag och min familj släkten på laxhamburgare med tillbehör. Jag gjorde då hamburgerbröd själv för första gången och de blev så goda och uppskattade.
 
 
HAMBURGERBRÖD
850 g vetemjöl special
25 g strösocker
15 g salt
40 g jäst
5 dl standardmjölk
50 g honung
75 g neutral olja
 
1 ägg
1 nypa salt
1 skvätt vatten
 
Lös upp jästen med ljummen mjölk i en bunke. Blanda resten (ej penslingen) och tillsätt till jästmjölken och jobba i maskin på medelhastighet i 10 minuter tills degen är eleastisk och släpper från kanten. Låt jäsa under plastfolie i 30-60 minuter tills den har dubblat sin storlek. Knåda degen lätt för hand och dela in den i bitar á 70 g som du rullar till bollar som du placerat på en bakplåt. Platta till bullarna med handen och låt jäsa under bakduk i 60-80 minuter eller tills de dubblat sin storlek. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg, salt och vatten med en gaffel, pensala bullarna. Grädda bullaran i 6-8 minuter, tills de nått en innertemperatur på 93 grader. 
Teos "favoritmat" är bröd, så han var minst sagt lite sugen..

RSS 2.0