Randig tårtbotten

Bakade en tårta i helgen och ville ha en lite roligare botten till den så gjorde en smalrandig. Superhäftigt blev det!

Jag gjorde tårtbotten enligt principen lika delar. Till en 18 cm form använde jag två ägg men tycker nästan det skulle vara mer lagom till en 15 cm för då kommer ränderna synas mer när man skär upp tårtan, alternativt bara dela botten till två bottnar.

Gör en del vaniljbotten med ett ägg. Gör sedan en del chokladbotten, också här ett ägg men byt ut ca en fjärdedel av vetemjölet mot kakao.

Smörj och bröa en form och lägg sedan ner en klick (ca 0.5-0.75 dl) vaniljsmet i botten. I den klicken lägger du en chokladklick och sedan i chokladklicken lägger du en vaniljklick. Fortsätt så tills all smet är slut och det är randigt i formen. Ska ta kort på händelseförloppet nästa gång jag gör denna goda botten!

In i ugnen 175 grade är i ca 20 minuter för en 18 cm form.


Vaniljrödavinbärdulcedelechecupcakes

Världens längsta namn på en rätt så simpel kaka. Gott blev det iallafall med denna kombo - vanilj- och röda vinbärsmuffins med dulce de leche-grädde på!




Dulce de leche-grädde

Den här frostingen/fyllningen kan jag varmt rekommendera! Den får en mjuk smak av kola och en krämig konsistens, jag upplever det som att den skulle passa bäst antingen till syrliga bär eller choklad.

DULCE DE LECHE-GRÄDDE ca 14 cupcakes
1.5 dl dulce de leche
2-3 dl vispgrädde

Vispa ihop dulce de lechen tillsammans med grädden på låg hastighet tills det är helt ihopblandat. Sedan kan du höja hastigheten och vispa blandningen som om det vore vanlig grädde.

Vanilj- & Röda vinbärsmuffins

Vi har vinbär i mängder här på landet (dock inte lika mycket som det brukar finns!) så jag har funderat några dagar vad man skulle kunna baka med vinbär i. Det fick bli vaniljmuffins med röda vinbär i samt fyllda med vaniljkrämen som jag gjorde tidigare idag. Jag var himla sugen på att testa dessa med dulce de leche-grädde så det kanske jag provar imorgon.. De får ligga under cupcakes-kategorin eftersom de kanske blir det till slut!


VANILJ- & RÖDAVINBÄRSMUFFINS ca 14 st
2 ägg
1.5 dl socker
150 g smält smör
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0.5 tsk vaniljpulver/1 tsk vaniljsocker
"Lagom" med röda vinbär
1 sats vaniljkräm

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och pösigt. Tillsätt det smälta smöret till äggblandingen och rr ihop. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i äggblandningen.

Lägg en klick i botten på muffinsformarna, sedan lite vinbär och sedan en klick vaniljkräm och sedan en klick smet igen och återigen lite vinbär. In i ugnen i 15-20 minuter.

Vaniljkräm

Ingenting kan ju egentligen så gammal hedlig vaniljkräm - så gott! Idag gjorde jag vaniljkräm med vaniljpulver, vilket var väldigt enkelt. Vaniljkräm kan man ha till fyllning i tårta eller cupcakes, i bullar eller till pajer.




VANILJKRÄM
2 äggulor
3 dl mjölk
3 msk socker
1 msk maizena/potatismjöl
2 krm vaniljpulver/1 vaniljstång

Vispa ihop alla ingridenserna för hand i en kastrull. Värm försiktigt samtidigt som du vispar, låt det skjuda men inte koka. Vispa hela tiden till det tjocknar, passa så det inte bränner i botten. Häll upp i en bunke och låt krämen svalna.

Kokoskolakakor

Häromdagen köpte jag kokosmjöl från Sellton, jag visste inte riktigt vad jag ville göra med det men kokos går ju himla bra ihop med kola. Så jag slängde ihop en klassisk kolakakdeg men bytte ut en del av vetemjölet mot kokosmjölet. Oj vad det blev gott! Jag tror till och med att man skulle kunna öka på kokoksmjölet för en ännu mer tydlig kokossmak.


KOKOSKOLAKAKOR
100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk sirap
1.5 dl vetemöl
1 dl kokosmjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Mikra smöret mjukt och blanda sedan ihop det alla ingredienser till en jämn deg. Rulla degen till en eller två länder och lägg på en bakplåtspapperklädd plåt och platta till dem lite. In i ugnen i 10-12 minuter. När de svalnat något skär du kakan i lagom stor bitar.

Passion & Dulce de leche Macarons

Igår hade jag en riktig bakdag! Tyvärr så är mitt batteri till kameran putsväck så tyvärr inga fina bilder.. Jag blev riktigt nöjd med smakerna den här gången. Passion var min favorit (ingen kan väl ha missat att jag älskar passion?), men det var jämnt mellan dem! Min moster gillade kolan bäst.



Jag har som vanligt använt mig utav italiensk maräng och receptet hittar ni här. De med passionssmak är fyllda med passioncurd - kan verkligen rekommendera detta då det bryter av fint mot den söta kakan.



De med kola har jag fyllt med dulce de leche-smörkräm, jag valde även att strö lite kokosflingor på toppen innan de åkte in i ugnen. Jag vet inte riktigt om jag vågar rekommendera att göra det då de verkade bli känsligare och vissa sprack till och med. Men det blev fint och gott!

Detta blir även mitt bidrag till Månadens sötsak. Första gången jag smakade macarons var på en resa till Paris.

image description

Flädermousse nr 2

Den förra flädermoussen jag gjorde var god, men lite krånglig och delade sig så jag tänkte klura ut ett eget recept. Sagt och gjort igår ställde jag mig och exprementerade! jag tycker att det är supersmidigt att använda gelésocker så jag ville gärna använda mig av det. Jag känner inte att jag behöver ändra något i receptet - det blev perfekt! Vi åt moussen tillsammasn med röda vinbär och det var väldigt gott tillsammans.

När jag ska fylla en tårta med det här receptet tror jag att jag tar lite drygt 4 matskedar så det blir lite fastare. Men den skulle absolut fungera att fylla en tårta nu med!

FLÄDERMOUSSE
2 dl grädde
1 dl fläderblomssaft
4 msk gelésocker multi

Vispa grädden och ställ i kylen. Blanda saften med gelésockret i en kastrull och värm upp tills det börjar koka. Koka i ca 30 sekunder. Ställ åt sidan för att svalna en stund. Vänd sedan ner saften i grädden genom att hälla ner saften i en smal stråle. Ställ i kylen ett par timmar.

RSS 2.0