Kardemumma & Vaniljbullar

Av hälften av degen till de fyllda vaniljbullarna gjorde jag vanliga bullar. De blev väldigt lyckade!

 
 
 
 
 
 

Vanilla shortbread

Enkla kakor som känns lyxiga. Detta får bli mitt bidrag till månadens sötsak som denna månad har temat Fredag. Varför dessa kakor passar till fredagstemat är för att de är så snabba att göra och håller över hela helgen (om de inte blir uppätna redan på fredagen!).
 
 
VANILLA SHORTBREAD
250 g smör
50 g florsocker
50 g strösocker
0.5 tsk vaniljpulver
125 g maizena/rismjöl
250 g vetemjöl
 
Vispa smör, socker och vaniljpulver krämigt med elvisp. Tillsätt mjölen successivt, vispa snabbt ihop det emellan. Kyl degen i ca 30 minuter eller mer för att få en mer lättarbetad deg. Sätt ugnen på 170 grader. När degen är kall så kavla ut den till ca 0.5-1 cm tjock - beroende på vad du gillar. Stansa ut med ett glas eller formar och lätt på en bakplåtsklädd plåt. För att göra det ännu enklare så kan du rulla degen till en korv och skära ut kakor i samma tjocklek som ovan. Grädda kakorna ca 8-10 minuter.
 

Fyllda vaniljbullar

Igår blev det bullbak här hemma. Jag och jäst har inte tidigare varit en sådan lyckat kombination men skam den som ger sig! Den här gången blev de riktigt bra!
 
Nu när jästen fungerade ville inte vaniljkrämen (den blev alldeles rinnnig) så fick tyvärr slänga ihop marsankräm som jag inte alls tycker är lika gott.
 
 
FYLLDA VANILJBULLAR
75 g smör
3 msk strösocker
25 g jäst
2 dl mjölk
1 ägg
Lite stött kardemumma
ca 8 dl vetemjöl
 
3 dl vaniljkräm/marsankräm
 
Ljumma mjölken till 37 grader och lös upp jästen med lite av mjölken. Rör sockret och  matfettet smidigt i degbunken. Tillsätt ägget, jästen och resten av mjölken (det kommer inte att blandas till en jämn deg, det gör det när du har i mjölet). Tillsätt kardemumman. Arbeta in mjölet - när det börjar släppa från kanten är det klart. Mycket mjöl = torra bullar. Låt jäsa under bakduk till dubbla storleken, ca 30-40 minuter.
 
Förbered marsankrämen medan de jäser. Om du gör egen vaniljkräm så gör den innan du sätter igång så den hinner svalna.
 
Kavla ut degen och tag med ett mått på ca 9-10 cm i diameter ut rundlar. Lägg en klick vaniljkräm mitt i rundeln och knip ihop den till en boll. Lägg dem med skarven nedåt i bullpapper eller en bakplåtsklädd plåt. Om degen blir för tunn så kan det bli hål i ugnen och krämen läcker ut. Låt bullarna jäsa väl, minst 30 minuter.
 
Grädda i 225-250 grader i 8-10 minuter. Pensal de gräddade bullarna med smält smör och doppa dem i socker. Om du fryser in dem garnerar du dem när de tinat.

Kladdkaka

Jag är inte så förtjust i kladdkakor, men om jag ska äta dem så ska de inte vara speciellt kladdiga. Den här är krämig i konsistensen och om du vill ha den mer kladdig eller kanske till och med rinnig så låt den stå inne kortare tid.
 
 
KLADDKAKA
2 ägg
3 dl  socker
125 g smör
2.5 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
 
Sätt ugnen på 150 grader. Rör ihop äggen och sockret. Smält smöret och rör ner det i äggblandningen, låt stå ett par minuter så sockret smälter. Blanda under tiden ihop de torra ingredienserna. Blanda allt sammans till en jämn smet och häll i en bröad springform/pajform. In i ugnen ca 30 minuter för ett ganska fast resultat.
 
Servera med glass eller grädde.

Kokostoppar

 
KOKOSTOPPAR ca 12-16 st
2 ägg
0.5 dl muscovadosocker (använd vanligt strösocker om du inte har detta)
0.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
5 dl riven kokos
 
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop sockret med äggen och rör därefter ned vaniljsockret och kokosen. Låt smeten stå och dra några minuter så kokosen sväller lite vilket kommer göra det lättare att forma smeten som man vill ha dem. Fördela smeten på en bakplåtsklädd ungsform. Grädda dem i 10-12 minuter.

Lime & Kokoscupcakes

Baksuget blev för stort så jag prövade att baka i vår underugn och det gick ganska bra faktiskt. Det fick bli cupcakes, det var ett tag sen och de är alltid uppskattade. Det finns ett problem med cupcakes och det är att de ofta blir allt för söta. De här däremot tycker jag fick den perfekta balansen mellan syrligt och sött. Kokosfrostingen är jag väldigt nöjd med, den blev alldeles len - både i smak och konsistens.
 
 
LIME & KOKOSCUPCAKES
1 ägg
1 ägggula
1 tsk vaniljpulver
0.5 dl kokosmjölk
0.5 dl mjölk
Skal från en lime
2 dl socker
3.5 dl vetemjöl
2 rågade tsk bakpulver
100 g rumstempererat smör i kuber
saft från en halv lime
 
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop äggen, vaniljpulvret, kokosmjölken och mjölken. Ställ åt sidan. Vispa ihop limeskalet, socker, vetemjöl och bakpulver. Tillsätt smöret successivt medan du vispar på lägsta hastigheten tills det inte finns några smörklumpar längre. Tillsätt äggblandningen långsamt medan du fortsätter att vispa. När du hällt i all äggblandning börjar du vispa på medelhastighet till det blir luftigt (ca 2 minuter). Vispa försiktigt ner limesaften.
 
Fördela smeten i muffinsformar, fyll upp ca 2/3. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Prova med en sticka. Låt svalna, helst på galler.
 
FROSTING
100 g cream cheese
1 dl florsocker
2.5 dl grädde
0.5 dl kokosmjöl
0.5-1 dl riven kokos
 
Vispa cream cheese och florsocker jämt, tillsätt grädden och vispa fluffigt. Vispa ner kokosmjölken successivt och håll koll så det inte blir för löst. Vispa därefter ned den rivna kokosen, mängden kokos bestämmer du själv. Spritsa eller bred frostingen på dina cupcakes. Jag "rullade" mina i kokos och tycker det blev fint!
 
 
 

Frozen cheesecake

Det här receptet kommer från Call me cupcake och jag har följt det till punkt och pricka!

Jag är ingen cheesecake-människa, men de här var såå goda! De fick väldigt mycket beröm och de var en perfekt avslutning på kräftskivan.
 
 
FROZEN CHEESECAKE
150 g oreokakor
+5 extra hela oreokakor till mittenlagret
50 g smält smör

300 g cream cheese
250 g ricotta
4 dl vispgrädde
1 1/2 dl socker
1/2 tsk vaniljpulver
Skal från 1/2 citron

100 g jordgubbar (frysta går bra)
150 g blåbär och hallon (frysta går bra)

Färska jordgubbar, blåbär och körsbär

Krossa oreokexen till fina smulor och blanda smulorna med det smälta smöret.
Lägg bakplåtspapper eller plastfolie i botten på en springform, 18–24 cm i diameter (om formen är 18 cm i diameter bör den vara åtminstone 7 cm hög).
Tryck ut degen i botten på springformen. Ställ in formen i frysen.

Vispa cream cheese, ricotta, vispgrädde, socker, vaniljpulver och citronskal krämigt.
Mixa jordgubbarna till puré och blanda med hälften av cheesecakesmeten Häll smeten över oreobottnen och ställ in i frysen minst 30 minuter.

Ta ut formen ur frysen, dela de fem extra kakorna på hälften och lägg dem i ett lager ovanpå jordgubbssmeten.
Mixa 100 gram blåbär och hallon till puré och blanda dem med resterande cheesecakesmet. Rör i 50 gram hela blåbär och hallon, och häll sedan smeten i formen.
Täck över och ställ i frysen, minst 5 timmar. Kom ihåg att plocka fram tårtan minst 30 minuter före servering. Dekorera med färska bär.

Ugnslös

Vår ugn pajade för några dagar sedan så mycket bakning har det inte blivit här hemma. Det är så synd för jag har verkligen tid och lust att baka just nu, men stället får jag kika runt på recept och bestämma vad jag ska göra när vi fått en fungerande spis. Det är inte fy skam det heller!
 

Provtårta inför dop
Jag ska även försöka få in recept och bilder på ett par tårtor jag gjorde i somras. Mums vad goda de var!

RSS 2.0