Äppelpaj

Denna tisdag på jobbet bjöd på en klassisk äppelsmulpaj. Men denna paj har en liten twist - mandelmassa.

Till semmeldagen gjorde vi självklart semlor på jobbet och vi hade kvar en hel del mandelmassa. Så den fick gifta sig med äpplena och smuldegen.

ÄPPELPAJ
125 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
4-5 äpplen
Kanel/Kardemumma/Socker
Mandelmassa

Sätt ugnen på 200-225 grader. Blanda mjöl och socker och tärna sedan i smöret och nyp ihop det till en smulig blandning.

Skala äpplena och skiva dem i bitar eller klyftor. Lägg dem i en pajform och strö på kardemumma eller kanel och socker (beroende på hur sura äpplen du använder). Smula mandelmassa efter behag ovanpå äpplerna och därefter smuldegen. Grädda i ugnen tills den fått fin färg, ca 20-25 minuter.


Gammaldags havrebollar

Varje tisdag bakar vi på mitt jobb och jag är ansvarig för det hela. Idag var bakpulvret slut så jag bestämde att vi skulle göra gammaldags havrebollar som jag alltid köpte när jag gick i gymnasiet.

Vi har ingen elvisp så vi fick vispa för hand. De blev superdupergoda men de hade nog blivit ännu bättre med elvisp - om man gillar när de är lite luftigare vill säga.

GAMMELDAGS HAVREBOLLAR
200 g smör
2.5 dl strösocker
2.5 tsk vaniljsocker
0.5 dl färdigt kaffe
0.5 msk kakao
7.2 dl havregryn
Kokosflingor

Vispa smör, vaniljsocker och strösocker med elvisp i ca 5 minuter så det blir luftigt. Tillsätt resten och vispa även det i ca 5 minuter. Ställ in i kylen en stund och rulla sedan till bollar som rullas i kokos. Förvara i kylen.

 


Nougatkärleksmums

Kärleksmums är verkligen ett klassiskt bakverk och kanske framförallt gott! Denna kärleksmums har jag pimpat upp med lite nougat under glasyren och jag tycker verkligen det var grädden på moset. Det är verkligen ett enkelt sätt för att göra den lite mer lyxig. 
 
Denna kaka är även mitt bidrag till Månadens sötsak där denna månads tema är 70-tal. 
 
 
NOUGATKÄRLEKSMUMS
150 g smält smör
2 ägg
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1.5-2 msk kakao
4.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1.5 dl mjölk
 
Nougat
 
75 g smält smör
1 msk mjölk/grädde
1.5 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
3-4 dl florsocker
kokosflingor
 
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda samman vetemjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver i en separat bunke och rör sedan ned det tillsammans med mjölken och det smälta smöret till en jämn smet. Häll i en smord och bröad (med kokosflingor) form med avtagbar kant. Grädda i 175 grader i 40-50 minuter. När du tagit ut kakan hyvlar du nougat över den varma kakan och låter den svalna.
 
Under tiden kan du röra ihop glasyren och sedan bre den över kakan och sprinkla över kokosflingor. 
 
 

Drömmar

Söndagsfikan idag bestod av drömmar och Nougatkärleksmums. Drömmarna blev plattare än förra gången så jag blev först lite besviken men gästerna tyckte de såg ut som vanliga drömmar och att de smakade precis som de skulle så jag är nöjd! Receptet hittar ni här.

 
 
 

Luftiga semlor

Jakten på den perfekta semmelbullen fortsätter och jag tror det här receptet är snudd på! De här blev fantastiskt luftiga men smakade ändå hemmagjorda. 
 
Även denna gång valde jag att göra dem lite mindre än vanliga semlor och med detta recept fick jag 26 stycken lite mindre semlor. 
 

Bild från förra gången, ska försöka fota de nya bullarna, men de ser likadana ut i princip.
 
LUFTIGA SEMLOR
50 g jäst
100 g smör
4 dl mjölk
2 ägg
1.5 dl socker
1-2 krm salt
1-2 tsk stött kardemumma
10-12 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornsalt
 
Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull och tillsätt sedan mjölken och värm det till 37 grader. Häll lite av degvätskan till jästen och rör tills det löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, salt, kardemumma och vetemjöl blandat med hjorthornsaltet. Häll inte i all vetemjöl på en gång utan ta i lite efter hand. Arbeta degen till den släpper från kanten på bunken. Låt jäsa 40-50 minuter under bakduk. 
 
Knåda degen smidig med lite mjöl. Dela upp delen i lagom stora bitar och rulla dem till bollar och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Degen ska vara gansak kladdig - det är därför de blir så luftiga. Låt bullarna jäsa ca 20-30 minuter under bakduk. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
 
Grädda bullarna i 250 grader i 7-10 minuter, beroende på storlek. Låt bullarna svalna helt, helst på bakgaller innan du skär av locket och fyller dem.

RSS 2.0