Luftiga semlor

Jakten på den perfekta semmelbullen fortsätter och jag tror det här receptet är snudd på! De här blev fantastiskt luftiga men smakade ändå hemmagjorda. 
 
Även denna gång valde jag att göra dem lite mindre än vanliga semlor och med detta recept fick jag 26 stycken lite mindre semlor. 
 

Bild från förra gången, ska försöka fota de nya bullarna, men de ser likadana ut i princip.
 
LUFTIGA SEMLOR
50 g jäst
100 g smör
4 dl mjölk
2 ägg
1.5 dl socker
1-2 krm salt
1-2 tsk stött kardemumma
10-12 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornsalt
 
Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull och tillsätt sedan mjölken och värm det till 37 grader. Häll lite av degvätskan till jästen och rör tills det löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, salt, kardemumma och vetemjöl blandat med hjorthornsaltet. Häll inte i all vetemjöl på en gång utan ta i lite efter hand. Arbeta degen till den släpper från kanten på bunken. Låt jäsa 40-50 minuter under bakduk. 
 
Knåda degen smidig med lite mjöl. Dela upp delen i lagom stora bitar och rulla dem till bollar och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Degen ska vara gansak kladdig - det är därför de blir så luftiga. Låt bullarna jäsa ca 20-30 minuter under bakduk. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
 
Grädda bullarna i 250 grader i 7-10 minuter, beroende på storlek. Låt bullarna svalna helt, helst på bakgaller innan du skär av locket och fyller dem.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0