Pavlovatårta

Igår blev jag bjuden på middag hos mina kusiner och erbjöd mig då att ta med mig efterrätt som tack - och det ville de gärna! Bestämde mig för en stor pavlova med passionsfruktscurd och bär på toppen, tyvärr fanns det nästan inga bär att köpa och bären här hemma är inte riktigt klara. Så det fick bli björnbär, granatäpple och saltade pistagenötter på toppen och det blev en härlig kombination!
 
 
PAVLOVA
4 äggvitor
2.5 dl socker
1 msk maizena/potatismjöl
1 tsk vinäger
 
Sätt ugnen på 180 grader- Vispa äggvitorna till ett fast skum, tillsätt hälften av sockret under vispning på högsta hastighet. Efter ett par minuter tillsätter du rsten av sockret och vispar ytterliggare några minuter till en tjock och glansig smet. Vispa ner på låg hastighet maizenan och vinägern.
 
Rita upp en cirkel på 20 cm på ett bakplåtspapper och lägg på en plåt. Fyll cirkeln med smeten, smeten ska vara högre på sidorna än i mitten. Jobba inte allt för länge med smeten. Sätt in i ugnen på lägsta falsen och sänk sedan värmen till 150 grader. Grädda marängen i 75 minuter och låt sedan svalna på torr plats.
 
Under tiden marängen bakar gör du passionsfruktscurden. Du kan självklart fylla skalet med vad du vill, förslagsvis lemoncurd eller rabarberkompott.
 
Fyll marängens mitt med curden. Vispa grädde åt det lite lösare hållet och klicka ut över curden. Dekorera med vad du vill, jag valde som sagt björnbär, granatäpple och grovhackade pistagenötter. Kan verkligen rekommendra denna kombination, både till utseende och smak!
 
 
 
 
 

Rabarbersaft

Min mormor gör alltid sylt och saft på sommrarna och nu har jag tagit vid. Igår och idag gjorde jag rabarbersaft och den fick högsta poäng av både mig, mamma och mormor.
 
 
RABARBERSAFT 3 st små flaskor
500 g rabarber
1 citron
3 tsk citronsyra
8 dl vatten
5 dl socker (mer eller mindre beroende på smak, smaka av efter hand)
 
Skiva rabarbern och citronen i halvcentimeterstjocka skivor och lägg i en kastrull tillsammans med citronsyran. Koka upp vattnet och slå över. Sätt på ett lock och låt stå svalt i ca 24 timmar. Sila saften genom en finmaskig sil. Koka upp saften och låt koka 5 minuter, skumma av efter hand. Låt svalna och häll sedan upp i rengjorda flaskor. Spä saften 1+3 och servera gärna med is.
 
 
 
 

Syltkakor med krusbär och kardemumma

"Lite kardemumma sätter guldkant på det mesta" är mitt livsmotto. Allt blir godare med kardemumma, framförallt saker som innehåller syrliga bär så som hallon, och i detta fallet krusbär. Jag hade tidigare i veckan gjort krusbärssylt och ville använda den i bakning och vad passar bättre än just syltkakor?
 
 
SYLTKAKOR MED KRUSBÄR OCH KARDEMUMMA
4.5 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk grovmalen/stött kardemumma
200 g rumstempererat smör
ca 20 tsk sylt
 
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda de torra ingredienserna, skär smöret i mindre bitar och kråda snabbt ihop det till en deg. Rulla till bollar stora som valnötter eller något mindre. Tryck ett hål i mitten och laga ev sprickor lite lätt så inte sylten rinner ut. Fyll hålet med sylt av valfri sort, hallonsylt är klassiskt men jag använde mig av krusbärssylt som blev fantastiskt gott! Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter.

Krusbärssylt

Just nu är jag på landet och vi har massor av krusbär som aldrig blir något av. Så i år tänkte jag göra sylt av dem vilket blev mycket lyckat!
 
 
KRUSBÄRSSYLT
500 g rensade krusbär
0.5 dl vatten
2-3 dl socker
 
Låt krusbär och vatten småkoka i 10-15 minuter under lock, tillsätt sockret och smaka av tills du tycker balansen mellan sött och syrligt är bra. Koka upp igen och låt småputtra i 10 minuter till, denna gång utan lock. Låt svalna och häll sedan upp sylten på rena burkar.
 
Jag har använt sylten till vaniljglass och syltkakor, den passar utmärkt till båda!
 
 
 

RSS 2.0