Salted caramel ice cream

När jag nämnde för min familj att det var glassen som skulle göras till efterrätt rynkade de på näsan men tji fick dom! Den bästa glassen hittils!
 
 
SALTED CARAMEL ICE CREAM
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 burk dulce de leche
1-2 tsk havssalt
Ev. kolabitar
 
Vispa ihop alla ingredienser i en bunke tills allt är blandat, smaka av med saltet. Kör i glassmaskin tills lagom konsistens. Alternativt vispa upp allt till ett fluff och frys in i 6 timmar.
 
 
 

Vanilla Red currant Tartelette

Jag fick lite av pajdegen över från frangipanen så gjorde några minitarteletter med marsankräm och överblivna vinbär. Skulle varit mycket godare med hemgjord vaniljkräm men tiden fanns inte riktigt där. Fyll bara upp skalen med vaniljkräm och sedan in i ugnen 175 grader ca 10 minuter eller tills krämen stannat.
 
 




 
 
 

Red currant frangipane

Jag har velat testa en frangipane länge nu och igår fick jag äntligen anledning till att testa och det fick bli med röda vinbär eftersom vi hade en del kvar på busken här hemma. Den blev väldigt god tillsammans med vaniljglass.
 
 
RÖDA VINBÄRSFRANGIPANE
300 g vetemjöl
60 g strösocker
200 g smör (kallt men inte kylskåpskallt)
2 äggulor
2 msk kallt vatten
2 tsk vaniljsocker
 
185 g rumsvarmt smör
185 g strösocker
3 ägg
185 g mandelmjöl
35 g vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
3-4 dl bär
 
Sikta ner mjölet i en bunke och rör ner sockret. Tillsätt smöret och smula ihop det med fingertopparna till en smulig massa. Tillsätt äggulorna vattnet och vaniljsockret. Använd fingertopparna och blanda med lätta händer samman till en smidig deg. Blanda bara så mycket som du behöver. Degen ska vara kladdig. Slå in den i plastfolie och kyl i ca 30 minuter.
 
Ta ut degen och kavla den mellan två bakplåtspapper. Klä en 20-22 cm stor form med avtagbar botten med degen. Picka degen med en gaffel och ställ i kylen i 15 minuter.
 
Sätt ugnen på 180 grader. Ta ut formen ur kylen och klä in sidorna med aluminiumfolie och lägg ett bakplåtspapper i botten och fyll med okokta bönor eller ris. Förgrädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter. Ta bort bönorna, folien och bakplåtspappret och grädda skalet ca 10 minuter till tills det blir färdiggräddat. Ta ut och låt skalet svalna helt.
 
Rör under tiden samman smöret och sockret till mandelkrämen. Tillsätt ett ägg i sänder och vänd sedan ner mandel, vetemjöl och vaniljsockret. Häll krämen i pajskalet, det ska helst gå nästan ända upp till kanten. Strö över bären och grädda mitt i ugnen på 180 grader i ca 1 timme eller tills den har stelnat.
 
Låt svalna och servera med glass eller liknande.
 
 
 
 
 
 

Frasig citronmarängpaj

Under hela sommaren har jag jobbat som au pair i Italien/Spanien och därför har det inte blivit någon bakning och bloggning. Jag kom hem i fredags och i lördags bjöd jag en del av släkten på denna paj. Den blev verkligen god - lagom syrlig och så där frasig på ytan som vi gillar. Botten blev väl en aning tjock men det kan ha berott på att jag gjorde 1.5 sats för att jag var rädd att det inte skule räcka. Kanterna kröp ner i ugnen men det blev bra till slut ändå.

 
CITRONMARÄNGPAJ
150 g smör
0.5 dl florsocker
4 dl vetemjöl
1 ägg
Lite vaniljsocker
 
3 citroner
1 lime
4 dl socker
150 g smör
6 ägg

4 äggvitor
2 dl socker
 
Kör smör mjöl och florsocker i en matberedare/elvisp. Ha i ägget och arbeta så lite som möjligt till en jämn deg. Låt degen stå kallt i ca 1 timme. Sätt ugnen på 175 grader och kavla ut degen mellan två bakplåtspapper och lägg sedan degen i formen, ta bort det överflödiga och nagga botten med en gaffel. Grädda skalet i ca 10 minuter eller tills det fått lite färg.

Gör lemoncurden när degen vilar, Riv citron- och limeskalet fint, pressa ur saften, blanda både skal och juice i en kastrull tillsammans med smör och socker. Värm på låg värme tills det är smält och blandat. Rör ofta.  Sätt på en större kastrull för vattenbad. Knäck äggen i en separat skål och vispa upp dem lite lätt. Häll ner äggblandingen i kastrullen med citronsmeten och sätt ner den kastrullen i vattenbadet. Rör konstant i kastrullen tills det tjocknat och blivit kräm, ta av och sila bort citronskalen.

Vispa marängen under tiden som skalet förgräddas. Vispa först äggvitorna för sig till ett skum, häll i lite socker i taget och vispa tills det blivit en riktigt blank och toppig maräng.

Häll i lemoncurden i skalet, bred eller spritsa på marängen. Grädda i 150 grader i 1 timme, känn på marängen, är den frasig? Annars sänk temperaturen till 120 grader och låt stå tills marängen blir frasig, fuktig luft gör att det kan ta längre tid. Vänta helst i 2 timmar innan ni skär i pajen, det gjorde inte vi och det gick bra ändå.
 
 
 
 
 

Rabarberkompott

Denna inlägg skrev innan somamren men min data vill inte riktigt fungera när det gäller bildhanteringen så det här inlägget får bli utan bild så länge.
 
Rabarbersäsongen är här! Den här kompotten ska jag ha till fyllning i cupcakes men den fungerar lika bra som tårtfyllning eller till vaniljglass.
 
RABARBERKOMPOTT
500 g rabarber
2 dl strösocker
2 krm vaniljpulver
 
Skala och skär rabarbern i centimetertjocka bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med sockret och vaniljpulvret. Låt småkoka i ca 20 minuter. Låt svalna. Du kan färga den lite med pasta-/karamellfärg om du vill ha en rödare ton.

RSS 2.0