Tranbär & Vit choklad Cupcake



Recept kommer imorgon!

Citron & Vanilj Cupcakes



En vän till vår familj skulle ha sin femtioårsfest idag och jag blev ombedd att göra cupcakes till den. Jag valde att göra Choklad & Dumle (som jag gjort tidigare), Citron & Vanilj och Tranbär & Vit choklad. Jag har inte smakat Citron&Vanilj och Tranbär&Vit choklad så det ska bli kul att höra hur de smakade. Dock så smakade jag frostingarna och jag tyckte de var supergoda!

CUPCAKES (12 st)
120 gram smör
2,5 dl socker
2 ägg
Skal av 2 citroner eller en stor
Saft från en citron
2 tsk vaniljsocker
180 gram vetemjöl
1,2 dl mjölk
Lite salt

Sätt ugnen på 180 grader. Lägg det rumstempererade smöret i en bunke och häll i sockret. Vispa. Knäck ner ett ägg i taget, vispa noga emellan varje ägg. Riv citronskalet (bara det gula yttersta). Ner med skal, juice och vaniljsockret i smeten och vispa ytterligare någon minut. Blanda mjöl, bakpulver samt salt i en separat skål. Häll ner hälften av mjölblandningen och vispa. Tillsätt därefter hälften av mjölken och fortsätt vispa. Därefter slutet av mjölket och mjölken - vispa tills det inte är några klumpar. Häll ner smeten i formarna, 2/3 är lagom - ej mer.
In i ugnen drygt 20 minuter, mina fick ingen färg men det gör ingenting förutom att det ser lite blekt ut.

FROSTING
125 gram smör
9 dl florsocker
2 tsk (lite rågade) vaniljsocker
6 msk mjölk
Karamellfärg

Smöret ska vara rumsvarmt. Kör med elvispen lite i smöret så det blir mjukt tillsätt därefter lite florsocker och mjölk i taget och vispa ner det. Börja dock med att röra samman florsockret med smöret - annars kan det fara all världens väg. Tillsätt vaniljsocker tillsammans med florsockret i slutet. Karamellfärgen brukar jag ta i sist av allt och prövar då mig fram hur mycket som behövs. Spritsa eller bred det sedan på cupcakesen.

Vanilj Nutella Geisha Cupcakes



Igår fyllde min bror år och jag bakade cupcakes till honom. Han älskar nutella så smaken var given, jag testade ett recept jag hittade hos bakpassion. Dock tror jag att de var inne lite för länge, de blev inte så saftiga som jag vill ha dem. De blev mäktiga, men alla blev uppätna!

CUPCAKE (12 st)
- 100g smör, rumstemperatur
- 2 dl socker
- 3 ägg
- 2 tsk vaniljsocker
- 4 dl mjöl
- 1 nypa salt
- 2 tsk bakpulver
- 12 msk Nutella

Sätt ugnen på 160 grader. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Ställ åt sidan. Vispa ihop socker vanilj och smör i ett par minuter. Vispa ner ett ägg i taget (vispa väl innan nästa tillsätts). Det gör inget om smeten ser lite klumpig ut.
Tillsätt mjölblandningen och rör om väl. Smeten blir tjock.
Fyll formarna till ca 2/3 och ha över en matsked nutella i varje form. Rör ihop smeten och nutellan lite slarvigt med en tandpetare.
Grädda i 15-20 minuter tills tandpetaren du sticker i själva muffinsen kommer ut torr.

FROSTING
200 gram geisha (nästa gång skulle jag nog ta 180)
3 dl vispgrädde

Värm grädden, men den får inte koka. Häll i geishan och rör tills den smält ner i grädden - det får fortfarande inte koka. Ställ sedan in det i kylen i minst 5 timmar, helst över natten.

Misslyckad chokladfondant



Eller misslyckad och misslyckad - den blev inte lika bra som vanligt. Jag prövade ett nytt recept som jag inte alls tyckte gav lika god smak som vanligt, den här smakade lite smörigt och inte lika god chokladsmak som vanligt (kan också ha berott på chokladen jag använde). Jag tänkte först servera dem utan skål, men när jag försökte vända upp ena så föll allt innehåll ut från mitten. Den hade behövt vara inne längre om jag skulle klarat det.

Till fondanten serverade jag en passion- och jordgubbsallad som jag tyckte var supergod till. Man blandar bara jordgubbar med så mycket passionfrukt man vill ha -  det blir en lagom syra och fräshhet till den mastiga chokladen. Lite glass hade vi till också.

Jag lägger inte ut receptet eftersom jag inte riktigt var nöjd med den, men jag ska försöka slänga ihop min vanliga fondant den närmasta veckan och lägger ut receptet och bild på den då.


Microchips



Igår testade jag att göra egna chips och jag blev positivt överraskad - de blev riktigt bra! Enkla var de också, plus att de känns mycket nyttigare än vanliga chips.

Till skålen ovan har jag använt en lite större fast potatis som jag skivat med en osthyvel. Skiva alltså potatis och lägg skivorna på ett hushållspapper för att torka upp vätskan från potatisen. Ta sedan en tallrik/fat med ett bakplåtsppapper på och lägg upp skivorna - de får inte nudda varandra. Droppa lite olivolja på skivorna (jag tog en liten droppe per skiva - ska testa utan olja också för att se hur det blir) och salta sedan. Om du vill ha någon smaksättning förutom saltet så ta på det också. Kör dem sedan 5 minuter i micron på högsta effekt, men håll koll de kan bli klara tidigare eller ev. lite senare. De är enligt mig klara när de blivit lite mörka för då är de riktigt krispiga. Om de ändå känns lite mjuka när du tar ut dem så behöver du inte vara orolig de krispar till sig när de svalnar.

Choklad & Dumle Cupcakes



Idag bakade jag cupcakes igen. Jag prövade choklad med dumlefluff som frosting och de blev riktigt goda! Själva cupcaken med chokladsmak skulle jag kunna äta utan frosting för den var så god - alldeles lagom seg och saftig. Frostingen smakar som varm glass fick jag höra - gott alltså! En bra kombo.

CUPCAKE (12 st normalstora)
100 gram smör
2.5 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
4 matskedar kakao
1.5 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och låt det svalna. Vispa socker och ägg pösigt. Blanda de torra igredienserna och rör sedan ner dem i äggblandingen. Blanda sedan ner det smälta smöret. Fördela smeten i formarna (som helst står i en muffinsform för att de inte ska flyta ut), fyll formarna ungefär till 3/4. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter (15 minuter tog det i min ugn).

FROSTING
3 dl grädde
180 gram dumlekola

Värm grädden i en kastrull, det får inte börja koka. Ta i dumlen och rör tills den har smält, det får fortfarande inte koka. När dumlen smält och det blandat sig ordentligt så ställ in blandingen i kylen i minst 5 timmar - helst över natten. Vispa dumleblandningen (direkt från kylen) som grädde till ett fast fluff och spritsa sedan eller bre över cupcakesen.


Dekorera om du vill - jag tyckte de såg lite tomma utan.

Chocolate Raspberry Cake



Tårta blev det också idag, det var väldigt gott med hallon- och chokladkombinationen. Spritsade glasskrämen ovanpå för jag fick lite över och den såg lite tom ut. Tårtbotten blev väldigt bra och var lätt att skära.

CHOKLADTÅRTBOTTEN (20 cm form)
50 gram smör
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
2 tsk bakpulver

Smält smöret tillsammans med mjölken. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.Slå över smörblandningen över äggvispet och rör till en jämn smet. Blanda och sikta ner de torra ingredienserna i smeten, rör om. Gräddas i den nedre delen av ugnen i 175 grader ca 35-40 min. Öppna inte ugnsluckan i onödan.

GLASSKRÄM
2 dl mjölk
5 msk marsanpulver
2 dl vispgrädde

Vispa ihop mjölk och marsanpulver till vaniljkräm, ställ in i kylskåpet några minuter för att stelna. Vispa grädden. Rör ihop vaniljkrämen och den vispade grädden.

HALLONGRÄDDE
2,5 dl vispgrädde
Hallon
Socker

Jag vispade först grädden och blandade sedan i hallonen (jag tror vi hade ca 2 dl) som jag mosat med en gaffel. Smaka av och ta i lite socker om ni tycker det är för sött. Om grädden blir för lös så går det bra att vispa lite.




Raspberry & Vanilla Buttercream Cupcakes



Idag firade vi min morfar och jag passade på att baka till fikat. Det fick bli hallontema och de här cupcakes blev goda, eventuellt skulle jag vilja ha mer hallon i smeten nästa gång. Jag spritsade med min nya tyll för första gången och det är andra gången jag spritsar överhuvudtaget. Jag prövade mig fram och blev nöjd med ganska många. Avsluten var ganska svåra, tror min frosting var lite hård - jag får ta i lite mer mjölk nästa gång.

RASPBERRY CUPCAKES (ca 10 normalstora)
2 ägg
1,5 dl strösocker
150 gram smör
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 dl hallon (Ev. lite mer om man vill ha rikligt med hallon)
Potatismjöl till hallonen

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret och blanda ner det i äggsmeten. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör försiktigt ner i smeten. Skaka hallonen i en påse med lite potatismjöl. Vänd ner 1,5 dl av hallonen i smeten. Fyll formarna till drygt hälften, avsluta med att trycka ner ett par hallon på toppen. Grädda dem mitt i ugnen på 180 grader i ca 15-20 minuter.

VANILLA BUTTERCREAM FROSTING
125 gram smör
9,4 dl florsocker
6 msk mjölk eller grädde
2 tsk vaniljsocker
Karamellfärg

Smöret ska vara ganska mjukt, micra ca 10 sekunder om det är för hårt. Vispa smöret mjukt och krämigt med en elvisp. Ha därefter i florsocker och mjölk i omgångar. Därefter ska vaniljsockret röras ner och karamellfärg om så önskas. Jag hade i ungefär fem droppar. Om frostingen skulle bli för hård - ha i mer mjölk. Spritsa eller bre på cupcakesen när de svalnat. Om du vill dekorera dem gör det på en gång, frostingen stelnar nämnligen efter ett tag.

RSS 2.0