Minisemlor

Semmelsäsongen har börjat!
 
Det bästa med minisemlor är att man orkar så många fler! De här blev väldigt goda, men jag skulle vilja ha dem ytterligare lite luftigare och lättare. De andra verkade dock inte hålla med mig utan tyckte de nästintill var perfekta. Nästa gång ska jag testa att ta vetemjöl special och min mormor tipsade om att ha i lite bakpulver.
 
Jag gjorde dubbel sats så hälften fick bli vaniljbullar och hälften dessa semlor. 
 
 
MINISEMLOR ca 18-20 st
75 g smör
2.5 dl mjölk
25 g jäst för söta degar
65 g socker
1 tsk stött kardemumma
lite salt
430-450 g vetemjöl
 
Smält smöret och häll i mjölk och värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över degspadet. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, kardemumam och salt och därefter mjölet i omgångar - ju mer mjöl desto torrare bulle. Jobba degen i ca 5 minuter i maskin, 10 minuter för hand. Låt jäsa i ca 40 minuter. Rulla degen till små bollar och låt jäsa under bakduk på plåt ca 30 minuter. Pensla med vispat ägg och in i ugnen på 225 grader i 10 minuter.
 
Låt svalan och skär sedan av locket och fyll med mandelmassa och grädde. 
 
 

Fyllda vaniljbullar

När jag gjorde semlor tog jag halva degen och gjorde vaniljbullar av. Denna gång gjorde jag egen vaniljkräm som var superenkel och god. Kan verkligen rekommendera de här bullarna - enkla men ändå så uppskattade!
 


VANILJKRÄM
7 äggulor
1.5 dl maizena
1.5 dl strösocker
5 dl mjölk
1 vaniljstång (jag tog ca 0.5 tsk vaniljpulver)
50 g smör

Vispa äggulorna, maizenan och sockret pösigt med elvisp. Häll upp mjölken i en kastrull, skär vaniljstången på ledden och skrapa ur fröna och tillsätt dem tillsammans med stången till mjölken och koka upp det. 

Vispa ned vaniljmjölken i äggulorna. Häll sedan tillbaka det i kastrullen och värm det under ständig omrörning på medelvärme, det får inte koka. Efter ca 5 minuter bör krämen vara lagom tjock och häll då över den med hjälp av en slickepott i en ren kall skål och rör sedan ner 50 g smör. Rör jämt.

 
 
 
 

Drömmar x2

 
På jobbet i tisdags gjorde vi drömmar - det var första gången både för mig och för barnen. Succé blev det!
 
När jag först sa att vi skulle göra drömmar så såg en av eleverna frågande ut - "men det gör man ju bara när man drömmer?". Jag tyckte det var rätt så klokt sagt och då fick alla barnen baka in sina härligaste drömmar i kakorna och jag tror det hjälpte - de blev toppen!
 
Ursäkta för instagrambild, så blir det på jobbet när jag endast har tillgång till mobilen.
 
DRÖMMAR
100 g smör
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl matolja/rapsolja
1 tsk hjorthornsalt
4.5 dl vetemjöl
Ev. lite krossade Mariannekarameller
 
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda allt i en skål och arbeta ihop till en smidig deg (en köksassistent är nog toppen). Rulla lika stora kulor och lägg dem på en plåt, de flyter ut lite grann. In i ugnen och låt dem gräddas ca 20 minuter.
 

Pistagetoscakaka

Min pappa ÄLSKAR toscakakor i alla dess former så häromdagen tänkte jag överraska honom med en. Jag använde det jag hade hemma och jag hade en hel del pistagenötter (osaltade skalade) och eftersom min pappa också älskar pistagenötter så fick de ersätta mandeln. Det blev mycket lyckat och kakan fick 5 av 5 poäng! Tyvärr så blev inte bilderna därefter, solen hade hunnit gå ner och det var mörkt men jag tror man kan skymta vad det ska föreställa iallafall!
 
Denna kaka blir även mitt bidrag till Månadens sötsak som denna månad har temat mjuka kakor. 

 
 
PISTAGETOSCAKAKA
100 g smör
2 ägg
1.5 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0.5 dl grädde eller mjölk
 
200 g smör
2 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk grädde eller mjölk
70 g hackade pistagenötter
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda sedan ihop mjöl och bakpulver och tillsätt sedan detta i smeten med vätskan och det smälta avsvalnade smöret. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 20-25 min.

Förbered under tiden glasyren. Blanda samman alla ingredienserna i en kastrull. Värm massan under försiktig omrörning tills alltsammans blandat sig och tjocknat, ca 5 min. Det ska inte koka. Ta ut kakan ur ugnen och bred glasyren över den. Flytta upp kakan till mitten av ugnen och grädda ytterligare 15 min eller tills den fått färg. Mitt recept på glasyr är en dubbel sats men jag tycker det var alldeles lagom!


Kanelkakor & Kokoskakor

På jobbet bakar vi varje tisdag och denna tisdag testade vi kanelkakor och vissa med kokos istället.

Vi hade en omröstning och den vann kanelkakorna på målsnöret, men kokoskakorna var inte långt efter.

KANELKAKOR
200 g smör
4 dl vetemjöl
1 dl socker
1 msk vaniljsocker

1 msk kanel
3 msk socker
Kokosflingor

Blanda alla kakingredienserna till en jämn deg. Rulla till kulor och rulla i kanel/sockerblandningen, alternativt i kososflingorna. Om det inte fastar så kan du pensla dem med vatten eller ägg innan du rullar dem. Lägg på en plåt och tryck ut dem lite lätt. Grädda i 200 grader ca 10 minuter.


Saffrans- & Kardemummapannacotta

Innan jul så firade jag min födelsedag med min släkt och jag bakade en tårta och dessa pannacottor. Jag tycker de blev väldigt goda och så där lagom juliga! 
 
Först hällde jag ned saffranspannacottan och lät dem stelna i kylen och sedan hällde jag på kardemummapannacottan och lät även den stelna. På toppen hade jag torkade tranbär.
 
 
SAFFRANSPANNACOTTA ca 8-10 halva portioner
1 dl Gelésocker Multi
4 dl vispgrädde
1 paket saffran
 
Blanda allt i en kastrull och låt koka upp och koka i en halv minut. Häll upp i glas/formar. Ställ i kylen för att stelna.
 
KARDEMUMMAPANNACOTTA ca 8-10 halva portioner
1 dl Gelésocker Multi
4 dl vispgrädde
Kardemumma efter behag. 
 
Gör på samma sätt som saffranspannacottan. Jag stöter min egen kardemumma för jag tycker att det blir mer smak på det viset så vet inte riktigt hur mycket jag använde, kanske 1 tsk? Pröva er fram!
 

Vintertårta med prinsesskrona

I somras pratade jag med min kusin om att hon ville ha en prinsesskrona på sin födelsedagstårta, jag tror hon hade glömt det men inte jag. Igår firade vi hennes och min mormors födelsedag och jag slog till och gjorde en krona till tårtan. 
 
Det fick bli en riktigt vintrig tårta med blåbärskompott och blåbärsmousse på första lagret och citronmousse på det andra. Den blev riktigt fräsch och citronmoussen fick extra många komplimanger. Tårtan är täckt av marsipan och blommorna och kronan är gjorda av flowerpaste. 
 
 
TÅRTBOTTEN 18-24 cm beroende på hur hög du vill ha den
4-5 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
 
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker i 5-10 minuter. Sikta ner mjöl och bakpulver och blanda försiktigt. Grädda i ugnen 35-55 minuter beroende på ugn. Min var inne 40-45 minuter. 
 

 
 
BLÅBÄRSKOMPOTT 
250 g blåbär, färska eller frysta 
0.75 dl strösocker 
saft av ½ citron 
1 tsk potatismjöl 

Koka upp blåbären med socker och citronsaft och låt koka ungefär en minut. Rör ut potatismjölet med lite av saften som blir när man värmer blåbären. Häll i lite av redningen i den kokande kompotten och rör om. Låt puttra tills önskad konsistens är uppnådd. Den ska bli som en lite rinnigare sylt. 
 
Bre på den underska bottendelen innan du häller på blåbärsmousssen. 
 
BLÅBÄRSMOUSSE 1 lager
4 gelatinblad 
250 g blåbär
0.75 dl socker
3 dl vispgrädde
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Tina blåbären om du använder frysta. Mixa blåbären till en puré och koka upp den tillsammans med sockret, låt småputtra några minuter och dra sedan åt sidan. Lägg ned urkramade gelatinblad i den varma purén och rör till de smält. Ställ åt sidan för att svalna. Vispa grädden och rör sedan ned blåbären till en jämn moussesmet. Ställ i kylen ett tag för att den ska sätta sig lite innan du fyller tårtan. 
 
CITRONMOUSSE 1 lager
4 dl vispgrädde
1 dl gelésocker Multi
4 msk citronsaft
 
Häll ner allt i en kastrull och blanda. Koka upp det och häll sedan upp i en skål och ställ i kylen tills den är kall. Vispa upp moussen till en fast konsistens och fyll tårtan. 
 

RSS 2.0