Nystart med lussebullar

Bloggen har legat på is en period när jag varit utomlands och flyttat runt men nu har jag köpt min egna lägenhet så nu kommer det bli mycket enklare att baka igen. Jippie! Jag bor numera i Malmö där jag också pluggar till fastighetsförmedlare.
 
Idag gick jag ner till Möllevångstorget som ligger 5 minuter från där jag bor och köpte iransk saffran som ska vara mycket bättre än den färdigmalda man köper i de vanliga matbutikerna. Jag betalade 65 kr men jag vet inte hur mycket det vägde men kan tänka mig 5 g eller så. När jag bodde i London köpte jag spansk saffran men jag upplevde den här som mer smakrik.
 
 
LUSSEBULLAR ca 24 st
50 g jäst för söta bröd
1 tsk salt
150 g smör
5 dl mjölk
1 g saffran
0.5 tsk vanijpulver
1.75 dl socker
12-14 dl vetemjöl
Russin
1 ägg till strykningen
 
 
 
Smula ner jästen och salt i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjöken, vanlijpulver och saffran (mortla med lite socker om du har hela pistiller). Värm upp till 37 grader och tillsätt lite av degvätskan till jästen och rör runt till jästen löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, socker, och hälften av mjölet. Rör runt och tillsätt mer mjöl allt eftersom tills degen inte fastnar på fingrarna när du petar på den. Hellre för lite mjöl än för mycket! Låt degen jäsa under plastfolie i ca 40 minuter eller tills den blivit dubbel så stor. Dela upp degen till lagom stora bullar och rulla dem till lussekatter. Tryck ner ett par russin i varje och låt de jäsa på plåten under bakduk i ca 30 minuter. Pensla dem med ett uppvispat ägg med lite mjök och grädda dem i mitten av ugnen i 225 grader 10 minuter. Låt dem svalna på galler.
 
LUSSEBULLAR
50 g fresh yeast
1 teaspoon salt
150 g butter
500 ml milk
1 g saffron
150 g caster sugar
720-840 g wheat flour
Raisins
1 egg
 
Crumble down the yeast in to a bowl and sprinkle the salt on top. Melt the butter and add the milk and saffron and let it heat up until it reaches 37 degrees. Add a little bit of the liquid to the yeast and stir until it is smooth, add the rest of the liquid, sugar and half of the flour. Stir and add a little bit of flour at a time until you reach a nice dough that doesn't stick to your fingers when you poke it. Let the dough rest under plastic foil for 40 min or until it has grown to double size. Roll pieces of the dough in to the "S"-shape and put them on a baking tray. Add the raisins and let them rest under a kitchen towel for 30 min. Whisk the egg with a dash of milk och use a brusch to brush the buns with the egg mix. Bake them in the oven for 10 min in 225 degrees.
 
 
 
 
 
Gillar stavningen.. ;)
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0